Dövizdeki artışla birlikte başta akaryakıt olmak üzere zamların ve değişen etiketlerin hızına yetişilemediği son günlerde yurttaşlara bir kötü haber daha geldi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şube Başkanı Burak Özgen, Bursa Muhalif’e yaptığı açıklamada elektrik faturalarına zam beklediklerini söyledi.
Dövizdeki artışla birlikte başta akaryakıt olmak üzere zamların ve değişen etiketlerin hızına yetişilemediği bu günlerde bir kötü haber daha geldi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şube Başkanı Burak Özgen, Bursa Muhalif’e yaptığı açıklamada elektrik faturalarına zam beklediklerini söyledi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şube Başkanı Burak Özgen, enerjide dışa bağımlı olan Türkiye'de elektrik fiyatlarına artış gelmesinden endişe duyduklarını belirterek, Türk Lirasının diğer para birimlerine göre çok ciddi değer kaybetmesi, dışa bağımlı ve özelleştirme yanlısı enerji politikası izleyen Türkiye'nin, enerji maliyetlerini de arttırdığını söyledi.
Enerji maliyetindeki bu artışın faturalara zam olarak yansımasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Başkan Burak Özgen, önceki yıllarda her üç ayda bir enerji fiyatları belirlenirken, artık elektrik fiyat artışlarının zamansız olarak yapıldığını, dolayısıyla peşpeşe zamların gelmesi ihtimal dahilinde olduğunu ifade etti.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şube Başkanı Burak Özgen, şu anda yürürlükte olan yönetmelikteki maddeyle ile (Tarife hesaplamalarında enflasyon oranı olarak TÜFE esas alınır. Bununla sınırlı olmamak üzere Kurul tarafından uygun bulunan farklı güncelleme endeksleri de kullanılabilir.) vatandaşın çıkarının değil dağıtım şirketlerinin menfaatlerinin gözetildiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı.
"2015 yılında yürürlüğe giren “Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği”ne göre tarife fiyat artışları için enflasyon oranı olarak TÜFE alınırken, 01.01.2021 yılında yürürlüğe giren ve şu anda yürürlükte olan yönetmelikte bu madde “Tarife hesaplamalarında enflasyon oranı olarak TÜFE esas alınır. Bununla sınırlı olmamak üzere Kurul tarafından uygun bulunan farklı güncelleme endeksleri de kullanılabilir.” olarak değiştirilmiştir.
Yani yapılacak olan zamların oranı da tamamen kurulun ellerine bırakılmıştır. Dikkat ederseniz fahiş elektrik zamları bu tarihten itibaren başlamış, hükümetin açıkladığı ve maaş artışlarının belirlendiği enflasyon oranları yerine, bu oranlardan çok yüksek zamlar yapılmıştır. Vatandaşın çıkarı yerine, dağıtım şirketlerinin menfaatleri gözetilmiştir."
Yüksek elektrik faturalarından kalıcı olarak kurtulmanın yolunun açık olduğunu belirten Başkan Burak Özgen, enerji üretiminde %20’lerin altına düşen devlet payının acilen yükseltilmesini ve özelleştirilen kurumların acilen kamusallaştırması gerektiğini söyleyerek, Bursalıların kullandığı elektriğin, İngiliz merkezli bir yatırım kuruluşu tarafından yönetildiğini yani, Bursalılar elektrik kullandıkça yurt dışına paraların kaçtığını ifade etti.
Özgen son olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımların önü açılması ve çatı GES uygulamalarındaki prosedürlerin azaltılması gerektiğini söyledi.
Haber Merkezi/ Seçil Semiz Özcan