Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

CHP'nin Aday Adayı Asa "Osmangazi’yi ortak akılla yöneteceğiz!"

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2018 18:02
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2020 13:04
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
CHP'nin Aday Adayı Asa "Osmangazi’yi ortak akılla yöneteceğiz!"

Bursa’da yerel seçimler yaklaşırken kentin en büyük ilçesi olan Osmangazi’de Cumhuriyet Halk Partisi’nin Belediye Başkan aday adaylığını açıklayan Cevat Asa ile projelerini konuştuk. Halı hazırda Osmangazi Belediye Meclis Üyesi ve Parti Sözcüsü olan Cevat Asa, Osmangazi’nin ancak ortak akılla yönetilebileceğini söyledi.

Bursa’da uzun yıllardır CHP içinde siyaset içindesiniz. 2014’ten bu yana da Osmangazi Belediye Meclis Üyesi pozisyonunu sürdürüyorsunuz.Peki Cevat Asa kimdir?

Eğitimimi Bursa Erkek lisesinde gördüm, yüksek eğitimim ve askerlik dışında hep Bursa’daydım. 93 göçmeni bir ailenin evladıyım. Osmangazi’de yüzde 40 göçmen seçmen var. 99’da göçmen kökenli Hilmi Şensoy’un yerel seçimi kazanarak Osmangazi Belediye Başkanı olduğunu da unutmamak gerekir. Eşim de eczacı, oğlum makine mühendisi, kızım mimar. 3 erkek kardeşin en küçüğüyüm. Geniş bir sülaleyiz Bursa’da. Kestelspor yöneticiliği ve başkanlığı yaptım. Amatör spor branşıyla da 98’den beri ilgileniyorum. Atatürkçü Düşünde Derneği Kestel Şube Başkanlığı yaptım 4 yıl boyunca. Bursa Eczacılar Odası Onur Kurulu Üyeliği yaptım 8 yıl boyunca. Onur Kurulu üyesi olmak çok önemli bizim için, meslek suçları bağlamında önemli bir mercih. Çağdaş Eğitim Kooperatifi ve Bursaspor Kulübü üyeliklerim var. 2014’den bu yana da Osmangazi Belediye Meclis üyeliği ve meclis grup sözcülüğü yapıyorum. Osmangazi Belediyesi’nde 5. yılımız bitmek üzere, belediye meclis toplantılarına firesiz katılan biriyim, Mustafa Dündar’ın bile gelmediği toplantıları biliyorum. Belediyenin iç işleyişine çok hakimim, bütçeleri, komisyonları biliyorum, bütçelerin nereye harcandığını biliyorum. Faaliyet ve bütçe raporlarını çok iyi biliyoruz. Osmangazi gibi Türkiye’nin 4. büyük ilçesinde 2,2 milyar liralık bir bütçeyi yönetiyorsunuz, bana göre bu az. Osmangazi’nin Türkiye’deki iç göçü İstanbul’dan bile yüksek. İç göç hızından Osmangazi 1. sırada. 15 binlik Demirtaş, 80 bine doğru gidiyor. Demirtaş, Hamitler, Yunuseli, Güneştepe, bunlar orta Anadoluda bir şehir büyüklüğünde artık. Dolayısıyla siz bu kenti ortak akılla yönetmek zorundasınız. 5 yılda gördüğüm kadarıyla Osmangazi Belediye yönetiminin ben yaptım oldu mantıkıyla, üst akıl üzerinden gelen, insanlara bulaşmayan, tek başına bir karar mekanizması var. Biz ortak akıl diyoruz. Ne var bu ortak akılda? Kent konseyleri. Kent konseyini kanunda belirtilen haliyle işlevsel hale getireceğiz. Muhtarlara çok önem veriyoruz, yerel yönetimler seçim bildirgesinde olduğu gibi, onları yaşatır biçimde yönetim kademelerine, her türlü sorunu ve önerilerini sunabilecek mekanizmalar haline getireceğiz. Bir de akademik odalar var. Mevcut yönetimde hiçbir şekilde akademik odalarla irtibat kurulmuyor, bizim tazyiğimizle göstermelik ilişkiler kurulsa da kendi mantıkını yürüttü. Biz bu bileşenlerle birlikte Osmangazi’ye adayız.

Kişiye özel imar değişikliğinin önüne geçtik

Bizim ilçemizin sınırları, Uludağ Milli Parkına ve kuzeyde Gündoğdu köyüne kadar uzanan bir yer, ekonominin, sanayinin ve en önemlisi tarihin merkezi konumunda. Osmanlı İmparatorluğunun başkenti olması bizim için önemli. Ayda bir toplanan bir meclisle Osmangaziyi yönetmek imkansız. Yapılan sadece bu, kendileri karar alıyorlar, sadece el kaldırma ve indirme biçimiyle yönetilemez. Bizim muhalefet olarak karşı durduğumuz bir çok şey oldu. Osmangazi Belediyesi bizden önceki dönemde parsel bazında kişiye özel plan değişikliğinde Türkiye şampiyonuydu. 3000’i aşkın neredeyse. Biz Osmangazi’de bütüncül plan istiyoruz. Böyle bir itirazla karşılaşınca ayda 80 kadar plan değişikliği gündeme gelirken şu anda 20’lere indi. Bu sefer ada bazında ve bölge bazında plan değişikliklerine yöneldiler. Mustafa Dündar verdiğimiz hiçbir belgeye sesini çıkarmıyor. Merkezi idarelerenin hayır dediği, yapmayın dediği dosyalara bile onay verdiler. Örneğin Dürdane tır parkı. Karayolları yapmayın dedi, TEDAŞ yapılamaz dedi, Osmangazi Belediyesi onay verdi. AKP’nin üstün olduğu bütün meclisler neredeyse bu halde, söylediğinizi söylüyorsunuz, oylamada hiçbir şey yapamıyorsunuz. Ne akademik odalara, kent kontseylerine söz hakkı tanımıyorlar. Biz bu bileşenleri yönetimimize dahil edeceğiz. Odağımıza insanı koyarak insanla birlikte hareket edeceğiz. Mustafa Dündar mahallelere gitmiyor, sadece cami avlularına gidiyor, şu gün şu camiide cuma namazına katılacağım diye mesaj atar. Gittiğim mahallelerde görüştüğüm muhtarlardan çokça duyuyorum, Dündar’ın gelmediğini.

Osmangazi Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri, çok fazla sorunu içinde barındıran bir kent. Cumhuriyet Halk Partisi ve Cevat Asa için Osmangazi’nin temel sorunları ve çözüm önerileri nelerdir?

Az önce saydığımız ortak akıl bileşenlerini yönetime dahil etmemiz gerekir. Kent Konseyinin işlerliğine kavuşturulması. Bir diğer nokta afet yönetimi. Bursa 1. derecede deprem kuşağında bulunan bir kent. 4 yıl geçmesine rağmen bir afet merkezi kurulamadı. Afet yönetimine 30 milyon TL ayrılmıştı. Bunun 30 TL’sini bile harcamadı Dündar. Biz bir çok önerge verdik mecliste, hiçbiri umursanmadı bile. Bazı şeyler için para da gerekmez. Afet anında toplanılacak merkezler işaretlenmeliydi, işaretlenmedi. Afet senaryoları hazırlanmadı. Soğanlı kentsel dönüşümünde afet anında toplanılacak 35 hektarlık bölümde daireler kuruldu. Afetle ilgili koordinasyon merkezi, deprem simülasyonları oluşturulmadı. Afete hazırlıksız bir Osmangazi var, önce insan demeyen bir zihniyetin buna kayıtsız kalması normal. Biz insanı somut önceliğimize alacağız. 5 yılda 2 milyar 200 milyon bütçesi var Osmangazi’nin. Fakat Osmangazi Belediyesi halkın parasını çarçur ediyor. Merkezi hükümetin yapacağı projeleri belediye yaptı. Panaroma 1326 müzesi yapıldı 60 milyon gitti. Biz müzeye karşı değiliz fakat bunu Kültür Bakanlığı yapabilirdi. Atletizm salonu, bunu Gençlik ve Spor Bakanlığı yapabilir. Uluslararası İmam Hatip Lisesi, bunu Milli Eğitim Bakanlığı yapabilir. Bunların toplamı 300 milyona ulaşıyor. Bu 2014’ün bütçesiydi. Osmangazi’nin parası bu şekilde harcandı. Osmangazi’nin önceliği nedir, altında otoparkı olan pazaryerleri. AKP belediyesi 2. döneminde toplamda 5 mahalleye kapalı pazar yeri yaptı. Biz sokakta kurulan pazaryerlerini kaldıracağız. Altında otoparkı olan kapalı pazaryerleri kuracağız. İnsanların, derme çatma çadırlar altında gittiği pazaryerlerini kaldıracağız. Ayrıca kurduğumuz kapalı pazaryerlerinde, pazarların yanı sıra 2. el satış yapılacak, el işi ürünlerin satılacağı, kültür sanat etkinlikleri yapılacağı yerler haline getireceğiz.

Bunun dışında Osmangazi’de günde 300 bin tekerlekli araç hareket ediyor. Yılda 40 bin yeni araç trafiğe çıkıyor. Osmangazi Belediyesi’nin 5 yılda yaptığı otopark sayısı 1237 araçlık. Bölge otoparkları yapacağız biz. Sokakta insanlar otoparklar yüzünden kavga ediyor, korkuyoruz insanlar bunlar için birbirlerine zarar verecekler. Kentsel dönüşümle altına otopark yapılması gereken binalar belediyeye bir miktar ödeme yaparak bölge otoparkı yapılması için ödenek oluşturuyor fakat Osmangazi Belediyesi bu otoparkları inşa etmiyor. Burada biriken fonları meclis gündemine getirdik, cevap alamadık.

Yeşil alanları artıracağız

Dünya’da kişi başı 20 metrekare yeşil alan düşerken Bursa’da 2 metrekare. Uludağı saymıyoruz. Bu kadar acınacak haldeyiz. Biz dünya ölçeğine gelemesek bile yakınlaşmak için çalışacağımıza söz veriyoruz. Osmangazi ve Bursa’da 125 bin bina var. 500 bin bağımsız bina var. 1/100 binlik Nazım Planları, bütün Bursa’yı kapsayan nazım planlarını, ulaşım master planlarını yapıp, bunları kalıcı hale getirmemiz gerek. Gemlik çöplük yolu var mesela, orada vatandaş ham tarlayı almış, 71 bin dönüm alan. Ucuza topladığı alana daha sonra imar çıkartıyor. Planı halk iradesi ve belediye yapmıyor, sermaye yapıyor. Ben Mudanya yolunda oturuyorum, içinden çıkılmaz hale geliyor. Alternatif yapmadan, yoğunluğu artırırsanız içinden çıkamazsınız. Yerleşik planlar yapıp hayata geçirilmesi için sonuna kadar direteceğiz. İstanbul Caddesi yakında yaşanmaz hale gelecek. Sağlı sollu devasa bloklar yükseliyor, T2 tramvay hattı yapılıyor, fakat yol bu yükü nasıl kaldıracak. Büyükşehir ve Osmangazi, ikisi de AKP’de olmasına rağmen birbiriyle irtibatsız çalışıyorlar.

Nilüfer’e kültür sanat göçü engellenecek

70’li yıllarda liseye giderken Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu, Tayyare sineması, Dilek Sineması vardı yıkıldı, o zamanlar nüfus 150-200 bindi. Şimdi 2 milyon nüfus var ama aynı mekanlar. Biz kültür sanat için Nilüfer’e gidilmeyen bir Osmangazi yaratacağız. Osmangazi’de yaşayan bir kültür sanat günlerini vaadediyoruz. Buradaki insanlar Nilüfer’e gitmek zorunda kalmayacak. Kültür sanat deyince bunların aklına insan gelişimine dokunmayan, zihniyetleri gereği etkinlikler yapıyorlar. Biz daha reel, insan gelişimine katkı koyacak etkinlikler ve buna uygun mekanlar yapacağız.

Arkeopark hayata geçecek

Bir diğer nokta ise Hisar bölgesi arkeoparkı. Orada en üst katmanda Osmanlı, ortada Bizans ve en altta Prusya uygarlığı kalıntıları var. Uludağ Üniversitesi Arkeoloji bölümünden araştırmacılar geldi, küstürüldükleri için çalışmalar durdu. Biz orasını hemen ziyarete açacağız. Efes’te yıllardır araştırmalar sürerken ziyaretler de devam ediyor, biz burayı da uluslararası turizme açacağız. Ayrıca Bursa’nın ve Uludağ’ın silüetini bozacak hiçbir yapıya da izin vermeyeceğiz. Bursa’nın eski yapılarının olduğu mahalleleri ayrı yorumlanacak, diğer mahalleleri ayrı yorumlanacak.

Nüfusu 1 milyona yaklaşan ve her geçen gün artan Osmangazi’yi ayda 2 saatlik meclis toplantılarıyla yönetemezsiniz. Kent konseyini, muhtarları, akademik odaları ve mahalle komitelerini ortak akılda buluşturarak yöneteceğiz.

Önseçim en demokratik yöntemdir

CHP Osmangazi İlçe Başkanı Mete Akyolcular’ı da yakalamışken Belediye Başkan adayını hangi yöntemle belirleyeceklerini sorduk.

CHP Osmangazi’di Belediye Başkan adayını hangi yöntemle belirleyecek? Daha önce Osmangazi’de temayül yoklamasıyla belirlenmişti adayınız. Bu yıl yeniden böyle bir eğilim yoklaması yapılacak mı? Ya da doğrudan Genel Merkez aracılığı ile mi belirlenecek?

Biz göreve geldiğimiz günden beri önseçimden yana oldum. Örgütü temsil edecekleri örgütün belirlemesi gerektiğini düşündük 2014’te hem Başkan adayımızı hem de Belediye Meclis üyelerimizi ön seçimle belirledik. Yine bu yerel seçimlerde de ön seçim olmasını istiyoruz. İl Başkanımıza ilettik, kendisi de sıcak bakıyor. Belediye meclis üyeleri konusunda mutabakata vardık fakat Başkan seçimi konusunda henüz bir belirleme yok. Daha çok anket aracılığıyla aday belirleme konusunda ağırlık var fakat biz en demokratik yolun ön seçim, yani eğilim yoklaması yoluyla olacağını düşünüyoruz. CHP Osmangazi İlçe Yönetim Kurulu olarak adayın belirlenmesinin ön seçim yoluyla olması yönünde oy birliği ile karar aldık. Geçtiğimiz haftalarda İlçe yönetimi olarak hazırladığımız dosyayla birlikte Genel Merkeze gerçekleştirdiğimiz ziyarette hem Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na hem de örgütten sorumlu Genel Başkan yardımcılarına görüşlerimizi ilettik.

Bursa Muhalif Gazetesinde yayınlanmaştır
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.