Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilerek Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne devredilen Özlüce Kültürevi, kaderine terk edildi. Duvarlarında derin çatlakların oluştuğu tarihi yapı, bakımsızlıktan yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
2006 yılında Tarihi Kentler Birliği’nden Nilüfer Belediyesi’ne ödül kazandıran tarihi yapı Özlüce Kültürevi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün açtığı davanın sonucunda gelinen süreçte şimdi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Geçmişte hem kilise hem de cami olarak kullanılan tarihi bina, metruk bir haldeyken Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca onaylanan proje kapsamında Nilüfer Belediyesi tarafından restore edildi ve Özlüce Kültürevi olarak hizmete açıldı. Ancak daha sonraki süreçte açılan dava sonucu bina Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne geçti.
Restore edilerek kente kazandırılan Özlüce Kültürevi bu süreçte kullanılmayınca ilgisizlikten yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bölgede ayakta kalmış az sayıdaki tarihi yapıdan biri olan Özlüce Kültürevi’nin içinde bulunduğu durum çevre sakinlerinin tepkisine yol açıyor.
Bozbey: Göz göre göre bina çökmesin
Atıl bir halde bırakılan Özlüce Kültürevi’nin durumuna dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, binada yeni çatlakların tespit edildiğini belirtti. Belediye ekiplerinin restorasyon aşamasında bu çatlakların nereden geldiğiyle ilgili çalışmalar yaptığını kaydeden Başkan Bozbey, “Özlüce Kültürevi’nin bazı bölümlerinde derin çatlaklar mevcut. Göz göre göre bu binanın çökmesini istemiyoruz. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüşmelerde bulunduk ve meclisten yetki alarak binanın belediyeye tahsis edilmesini talep ettik. Vakıflar Bölge Müdürlüğü de dava temyiz aşamasında olduğu için talebimizi reddetti ve bina kaderine terk edildi” dedi.
"Hemen müdahale edilmeli"
Binanın yapılacak müdahalelerle uzun yıllar hizmet verebilir duruma gelebileceğini kaydeden Başkan Bozbey, kendilerine onarımla ilgili izin verilmediği gibi Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün de bir şey yapmadığının altını çizdi. Bozbey, “Gözümüzün önünde duran tarihi yapı günden güne çürüyor” dedi. Amaçlarının tarihi bir alanın korunması olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey, ‘Binanın tapusu onlarda kalsın. ‘Biz tadilatını yaparak kullanalım’ talebinde bulunduk fakat bizim bu talebimizi de reddettiler” diye kaydetti. Bozbey, Özlüce Kültürevi’ne bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.
"Hizmete açılmalı"
Özlüce Mahallesi Muhtarı Hasan Çakır da 19. yüzyıldan bu güne kadar mahallenin meydanında yer alan tarihi yapının kaderine terk edilmemesi gerektiğini söyledi. Çakır, Özlüce Kültürevi’nin gerekli tadilatların yapılarak kapılarını yeniden açmasını istedi.