TİS’te istenen yüzde 27’lik oranın hepsi alınsa bile bunun kayıpları karşılamayacağını dile getiren Renault işçileri, taslağın yenilenmesini talep ediyor.
Çip krizi nedeniyle üretimin birer hafta arayla yapıldığı ve üretimin yapılmadığı haftalarda ücretlerde yüzde 24 kesinti yapılan Renault’da çalışan işçiler, iğneden ipliğe gelen zamlarla birlikte Türk Metal tarafından MESS’e sunulan TİS taslağının hükmünü yitirdiğini söylüyor. TİS’te istenen yüzde 27’lik oranın hepsi alınsa bile bunun kayıpları karşılamayacağını dile getiren işçiler, taslağın yenilenmesini talep ediyor. Ayrıca artan vergi kesintilerine de dikkat çeken işçiler, “Vergi yükü işçinin sırtından alınsın” diyor.
İğneden ipliğe gelen zamlardan sonra Türk Metal’in açıkladığı taslağın bir kıymeti kalmadığını dile getiren Renault işçisi, “Tüm ürünlere fazlasıyla zam geldi. Bununla ilgili sendikaya sorular sorduk. Bu taslağın bu zamlardan sonra yenilenmesi gerektiğini dile getirdik. Ama sanırım bu taslakta onlar ısrarcılar çünkü söylediğimizde çeşitli bahaneler öne sürdüler” dedi.
Çalışmanın olmadığı zamanlarda ücretlerin yüzde 76’sının ödendiğini hatırlatan işçi, “Ama vergi kesintileri ve sosyal hakları çıkardığımızda bu oran yüzde 50 gibi bir paraya tekabül ediyor. Tabii bu durum kışın gelmesiyle, okulların açılmasıyla bizleri fazlasıyla zora sokuyor, giderler artıyor alınan ücret düşüyor” diye konuştu.
Gün geçtikçe insanlardaki tedirginliğin arttığını dile getiren işçi şunları söyledi: “Ben de o şekildeyim. Herkesin borcu var ve her gün daha da artıyor. Bir yandan borca sürüklenirken diğer yandan da vergi kesintileriyle iyice yoksullaşıyoruz. İşçiden vergi alınmamalı artık. Kazandığın paradan vergi alıyorlar, bu yetmiyormuş gibi kalan paranla yaşamını sürdürmek için zorunlu ihtiyaçlara harcıyorsun, buradan da vergi alınıyor. Sadece maaştan kesilen vergiyi değil, yaptığımız her harcamadan kesildiğini düşünürsek, aldığımız paranın büyük çoğunluğu vergiye gidiyor.”
Yükselen enflasyon ve TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesiyle ücretlerinin daha da eridiğini dile getiren bir başka Renault işçisi de “Türk Metal, MESS taslağını yeniden düzenlemek zorunda. Türk Metal şu anki taslağın hepsini alsa bile bu kazanım sayılamaz. Nerdeyse her ay her şeye zam gelmeye başladı. Borçlarımızı dahi ödeyemiyoruz. Birçok arkadaşımız geçimini sağlamak ve borçlarını ödemek için ek işlerde çalışmaya başladı” dedi.
İnsanların çoğunun kredi kartlarıyla geçinmeye çalıştığını ifade eden işçi, “Biliyoruz ki işçileri ve emekçileri borç batağına sokan, yoksulları cinnet noktasına getiren kredi kartları ve ihtiyaç kredileri ekonomik sorunların çözümü değil. Geleceğimiz ve hakkımız için mücadele etmek zorundayız. Yoksa daha da kötü günler bizleri bekliyor” dedi.
Türk Metal temsilcilerinin her defasında ücretlerin düşürülmesine karşı oldukları ve bunu kabul etmeyecekleri şeklinde açıklama yaptıklarını hatırlatan işçi, “Pandemi sürecinde bile ihracatta rekor kıran Renault doların artışıyla birlikte kârına kâr kattı. Pandemi sürecinde canımız pahasına gece gündüz demeden fazla mesaiye kalarak çalıştık. Yaşanan tedarik sorununun sorumlusu biz değiliz. Neden bizim ücretlerden kesintiye gidiliyor? Kârlarını artırırken kimse ‘Biz beklenenden fazla kâr ettik, bu da sizin hakkınız’ demiyor” diye konuştu.
Birçok işyerinde patronların ekonomik sebepleri öne sürerek ya toplu işten atmaya ya da işçileri düşük zamma razı etmeye çalıştığını dile getiren bir başka işçi de “Kriz ve pandemi süreci bahane edilerek işçileri korkutmaya çalışıyorlar. Haksızlığa karşı sesini çıkaran işçilere baskılar yapılarak susturulmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı.
Renault işçisi, “Yoksulluk sınırı altındaki ücretlerin vergiden muaf tutulması, temel ihtiyaçlarda KDV’nin kaldırılması, patronlardan alınan vergilerin arttırılması gerekiyor. Vergi zulmü artık dayanılmaz bir hal almaya başladı. Vergi maddelerinin toplu sözleşmelerin vazgeçilmez unsurları olması gerekiyor. Vergi yükünü işçinin, emekçinin sırtından atıp patronların sırtına yüklemek için MESS sözleşmesine eklenmesi gerekir” dedi.
BursaMuhalif.com/Uğur Ökdemir-Eren Öner