Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Firuz Köyü’nde taş ocağı kurulması planlanıyor. İş makinelerinin kazılara başladığı köyde, yurttaşlar eylem yaparak mermer ocağı istemediklerini bildirdi.
Firuzköy’de kurulması planlanan mermer ocağı alanına sabah saatlerinde gelen köy halkı 7’den 70’e birlikte yürüyerek eylem yaptı. “Mermer ocağı istemiyoruz” sloganları atan köylüler, söz konusu madencilik faaliyetiyle köyde sağlıklı ve doğal yaşamın yok olacağını belirtti.
Mahkeme süreci devam eden madencilik faaliyetine ilişkin yapılan basın açıklamasında Doğayı Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, hukuki süreç tamamlanana kadar madencilik faaliyetinin sonlandırılması gerektiğini söyledi.
Mermer ocağının kurulması durumunda köyün doğasının ve geleceğinin riske atılacağını ifade eden Demir, madenci şirketin ÇED raporu almamak için usulsüzlüğe de başvurduğunu şöyle aktardı:
“Buradaki madencilik faaliyeti hileyle, katakulli ile çalışıyor. Çünkü 25 hektarın altında ruhsat başvurusunda bulunmuş. 24,35 hektar alan için başvuruda bulunmuş. Çünkü 25 hektarda bulunsa bakanlık Çevre Etki Değerlendirme raporu isteyecek. ÇED raporundan muaf olmak için ilk etapta başvurusunu 25 hektarın altında tuttu. Ama biz biliyoruz ki ruhsat alanı daha büyük. Sadece Firuz köyünü değil, yakın köyleri de etkileyecek. Yani peyderpey büyüye büyüye adeta kanserli bir hücre gibi bütün bu coğrafyayı saracak bir kanser gibi burayı öldürecek. Biz de buna müsaade etmek istemiyoruz.”
Mermer ocağının yalnızca Firuzköy’ü değil, çevredeki diğer köyleri ve Çınarcık Barajı’nı da olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Murat Demir, ocağın atıklarının barajı besleyen dereleri kirleteceğini söyledi.
DOĞADER’in köylülerle birlikte maden ocağına karşı mücadeleye devam edeceğini bildiren Murat Demir şöyle konuştu:
“Buradaki madencilik faaliyeti sadece bu köye ve çevre köylere zarar vermeyecek. Bursa'ya da zarar verecek. Çünkü hemen altımızda Çınarcık Barajı’nın en önemli kollarından biri olan Kocasu geçmekte. Buranın bütün taşı, molozu, pisliği Kocasu deresine gidecek ve Çınarcık Barajı’na girecek. Çınarcık Barajı bu iklim krizinde önümüzdeki 50 yılda Bursa'nın su problemini çözecek olan önemli barajlardan biridir. O yüzden bu faaliyet sadece Firuz köyü ve çevresini değil, Bursa'yı da olumsuz etkileyecek. Buradan Çin'e mermer gidecek diye, başkaları para kazanacak diye, bu coğrafyadaki yüzlerce köy, binlerce insanın zarar görmesi Allah'tan hak mıdır? Biz DOĞADER olarak sonuna kadar köylülerin yanında olacağımıza söz veriyoruz. Mücadelemize devam edeceğiz.”
Firuzköy Derneği Başkanı Hakan Dağcı da basın açıklamasında konuşarak, köylülerin maden ocağı istemediğini yineledi.
Dağcı, “Sadece burası zarar görmeyecek, etraftaki tüm köyler hatta Keles’in köyleri de zarar görecek. Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz. Bu mermer ocağını istemiyoruz. Hemen yandaki bahçelerin hepsi ekiliyor, dikiliyor. Yarın buraya sondaj vurulduğunda burada su da kalmayacak. Köyümüzde mermer ocağı istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi