Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a, iş kollarındaki işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarının yayımlanması ile ilgili soru önergesi verdi.
Soru önergesinde, 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda istatistiklerin her yıl ocak ve temmuz ayında açıklanacağının belirtilmesine vurgu yapan CHP’li Pala, söz konusu aylarda verilerin yayınlanacağı güne ilişkin neden Yargıtay’ın emsal kararına uyulmadığını sordu.
Pala yaptığı açıklamada “Kanunda istatistiklerin yayımlanacağı aylar belirtilmiş ancak verilere dair gün belirtilmemiş, Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin (15.06.2023 Tarih ve 6584 E ve 9234 K) yayımlanma gününe dair emsal kararı var. Bu karara göre istatistiklerin Resmî Gazete’de yayımlandığı günden bir önceki gün itibari ile sendika üye sayılarının açıklanması gerekiyor.” dedi.Açıklamasının devamında Pala; “24 Temmuz’da yayımlanan istatistiğin 23 Temmuz 2024 tarihli veriler olması gerekiyordu, ancak Bakanlık Yargıtay’ın bu kararını görmezden geldi.” dedi. Açıklanan verilerin emekçilerin örgütlenme haklarını yok sayamayacağına vurgu yapan Pala; “Yargıtay kararına uyulmaması nedeniyle bazı sendikaların yüzde 1 barajını aşamadığı görülmektedir; örneğin enerji iş kolunda faaliyet sürdüren 622 Kodlu Enerji Çalışanları Sendikasının Resmî Gazetede yayımlanan üye sayısı 2553’tür, ancak 23 Temmuz 2024 tarihli üye sayısı ise 2710’dur ve bu sayıyla yüzde 1 barajını aşmaktadır. Resmî Gazetede yayımlanan üye sayısı ile bu sendikanın toplu iş sözleşme yapma hakkı gasp edilemez.” dedi.
CHP’li Pala’nın Bakan Işıkhan’a ilk sorusu, Resmî Gazetede yayımlanan verilerin hangi güne ait olduğu oldu. Yargıtay Kararına neden uyulmadığını da soran Pala, Yargıtay kararına uygun yeni bir açıklama yapılması ve toplu sözleşme yapma hakkı ellerinden alınan sendikaların haklarının iade edilmesi gerektiğini de vurguladı.
Geçtiğimiz günlerde DİSK/Dev Sağlık-İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan sendika üye sayılarında, yüzde 0,01 oranla baraj altı bırakılmalarına üyelerinin bulunduğu iş yerlerinin önünde düzenledikleri basın açıklamasıyla tepki göstermişti. Yapılan açıklamada Dev Sağlık-İş üyeleri, 10 bin işçinin TİS hakkının gasp edilmek istendiğini belirtmişti.
Haber Merkezi