Anayasa Mahkemesi, Uludağ Alan Başkanlığının kurulmasına ilişkin kanunun iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine (AYM) yapılan başvuruyu karara bağladı. Kanunun tümünün Anayasa’nın Tümünün 2, 5, 56, 63, 90 ve 169. maddelerine aykırı olduğunu iddia ederek yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini isteyen CHP’nin başvurusunu görüşen AYM, kanunun tümü hakkındaki iptal talebini; Anayasa’ya aykırı olmadığını öne sürerek reddetti.
Ancak AYM kanunun bazı maddelerinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade ederek oy çokluğu ile iptaline karar verdi. Bu düzenlemelerden biri kanunun 3. maddesinin 11. fıkrası oldu. AYM, “Uludağ Alanında gerçekleştirilecek turizm amaçlı sportif faaliyetler ile alana ilişkin işletmecilik faaliyetlerini yapma, yaptırma, izin verme ve denetleme yetkisi Başkanlıktadır” şeklinde yer alan düzenlemede “...yaptırma, izin verme...” ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.
Kanunun 5. maddesinin “Komisyon, Uludağ Alanı sınırları içerisinde her türlü uygulamaya yönelik karar almaya yetkilidir” şeklinde düzenlenen 1 numaralı fıkrası da iptal edildi. Aynı maddenin 7. fıkrasında geçen komisyon üyelerinin atanması ve üyeliklerinin sona erdirilmesine ilişkin usul ve esasların bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirleneceğini öngören düzenleme de iptal edildi.
Başkanlığın gelir kalemlerinin sıralandığı kanunun 7. maddesinin 1. fıkrasındaki “2634 sayılı Kanun kapsamında yatırımcılara tahsis edilen veya kiralanan taşınmazlardan elde edilen gelirler hariç olmak üzere Uludağ Alanında bulunan Hazine ile kamu kurum ve kuruluşlarının özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin satışı, trampası, kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön izin verilmesi, irtifak hakkı kurulması, kullanma izni verilmesi ve ecrimisil işlemlerinden elde edilen gelirler” ifadesinde geçen “…satışı, trampası…” ibaresinin de iptaline karar verildi.
Kanunun 9. maddesinin 1 numaralı fıkrası da iptal edildi. İlgili fıkra şu şekildeydi: “Uludağ Alanının doğal değerleri ile jeolojik/jeomorfolojik dokusunun, turizm potansiyelinin korunmasına ve yaşatılmasına yönelik alınan tedbirlere aykırı davranılması hâlinde elli bin Türk lirasından beş yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanır.”
Aynı maddenin 2 numaralı fıkrasının “Birinci fıkra kapsamına girmeyen, Uludağ Alanının mevcut durumunu bozmayan ve yapısal uygulamalar içermeyen konulara ilişkin belirlenecek tedbirlere aykırı davranılması veya...” bölümü de iptal edildi. İptal kararları 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
Bursa’da yaşam alanı savunucularının (T)alan Başkanlığı adını verdiği ve bölgenin doğasını tahribata uğratacağını söylediği Uludağ Alan Başkanlığı Kanunu AKP’liler tarafından hazırlanarak Meclise sunulmuş ve AKP, MHP oylarıyla kabul edilmişti.
Kaynak: Haber Merkezi