CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, belgelerle Türkiye’nin karantina bölgelerinden sığır ithalatına nasıl izin verildiğini açıkladı. Tarım Bakanlığı’nın BTV (Mavidil Virüsü) hastalığı ile ilgili Almanya’nın iki eyaletini kapsayan sığır ithalatı yasağı kararı, yine Tarım Bakanlığı eli ile çeşitli istisnalarla neredeyse geçersiz hale getirilmiş.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Alman kuruluşlarının kendi iç yazışmalarından edindiği belgelerle Türkiye’nin sığır ithalatında yurttaşı soktuğu tehlikeyi gözler önüne serdi. Sarıbal, Bakanlığın önce 3 Ekim 2023’te Almanya’nın 2 eyaletinden sığın eti ithalatını yasaklarken 30 Mayıs 2024’te aldığı ikinci bir kararla birtakım istisnalar getirerek karantina altında olması gereken sığırların ülkeye girişine izin vermesine tepki gösterdi.
“Yani Türkiye önce diyor ki Almanya'daki şu eyaletlerden ben Mavi dil hastalığı nedeniyle ithalat yapmayacağım, ithalat yasağa getireceğim diyor. Fakat sonra, bu yasakla ilgili yeni bir istisna gelişiyor ve hem yasaklı eyaletten taşınmış hayvanlar hem de yasak tarihinden öncesi için bir kapı açılmış oluyor.” diyerek Bakanlığın kararına tepki gösteren Orhan Sarıbal, ithalat yasağına konu olan hayvanlar başka bir eyalete gitmişlerse o eyaletten yani üçüncü eyaletten ithalatlarının Tarım Bakanlık tarafından uygun bulunduğunu dile getirdi.
Önceden sözleşme varsa yasak dışı
“Şu ana kadar sözleşmesi yapılmış, ithalat anlaşması varsa bunlar bu kısıtlamanın, bu yasağın dışındadır” denilerek karantina noktasında olmasına rağmen sözleşmeye ait olan hayvanların ülkeye girişine izin verildiğini ifade eden Orhan Sarıbal, Tarım Bakanı Yumaklı’ya şu soruları yöneltti;
- 30 Ekim 2023'te almış olduğunuz yasak kararından sonra üst üste 13 Mayıs ve 30 Mayıs 2024'te yeni istisna kararlarınızın almanın hangi bilimsel gerçekliği vardır? Hangi veteriner, hangi sağlık teknikleri, hangi karantina yönetmeliği, yöntemi, koşulları size bu izni verdi.
- 2 eyaleti 3 eyalete çıkaran yasaklama kararınıza rağmen 2 eyaletten hangi eyaletlere hayvan transferi oldu da 30 Ekim'den önce siz onları buldunuz, buluşturdunuz, işiniz gücünüz yok, 8 ay öncesine giderek o eyaletten de başka eyaletlere hayvan transferi oldu, orada o hayvanların Türkiye'ye gelmesi için izin verdiniz. Ya da veriyorsunuz ya da getirdiniz?
- Bu 2 eyaletten ya da 3 olan eyaletten daha önce bir ithalat var mıydı? Varsa miktarları nelerdir? Sizin aldığınız ithalat yasağı kararı 30.10.2023 sonrasında bir azalma oldu mu? Durum nedir? 13 Mayıs ve 30 Mayıs’ta almış olduğunuz yeni istisna kararlarıyla yasağı kaldırmak kararlarıyla yasağı delik deşik etmek kararlarıyla ithalatta bir artış var mı? Varsa nerede bunlar?
- Mavi dil hastalığı sürekli bir gelişme ve değişim gösteriyor ki sizin de aldığınız kararlar öyle. Üçüncü bir yerde daha çıkarıyorsunuz yasakları. Bölgeye göre karantina yasağı ya da bölgeye göre yasak varsa onun içinden nasıl oluyor da başka yerlere transfer ya da üç ana toplanma merkezi olan karantina noktalarında bu hayvanları almaya çalışıyorsunuz. Aldınız mı? Alıyor musunuz?
- Bu üç noktada Almanya'nın karantina noktalarında hayvanlar kaç aydır bekletiliyor, ki 30 Ekim'den bugüne kadar 7 ay, 8 ay geçmiş siz oradan karantinada olan hayvanlardan bu yasağa muaf tutuyorsunuz, onları alabiliriz diyorsunuz. Hangi bilimsel gerçeklik? Şaka mı? Aklınızla alay mı ediyorsunuz? Karantinada bir hayvanın duracağı maksimum süre 1 aydır. Çok özel bir durum varsa 1 buçuk aydır. Bilemediniz 2 aydır. 8 ay önceden mi bu hayvanlar o karantina noktalarında bekliyordu? Aldınız mı? Kimler aldı? Kaç sayıda kaç adet alındı?
Haber Merkezi