Bursa'da Albayrak Grubu'na ait Varaka Kağıt Sanayi A.Ş'nin plan değişikliği talebinde bulunarak, İznik Gölü'ne yakın mesafede fabrika kurmak istiyor.
Albayrakların İznik Gölü kıyısında kağıt fabrikası kurması için 1/25.000 ölçekli İznik Gölü Çevre Düzeni planında kişiye özel yapılan plan değişkiliği ve yine bu fabrika için verilen 'ÇED olumlu' kararı, Bursa idare mahkemeleri tarafından 2014 yılında iptal edilmiş ve yapılan temyiz başvuruları ise Danıştay tarafından reddedilmişti.
Plan değişkliğini iptal eden mahkeme kararında: "imar planlarının bu niteliğinden dolayıdır ki kişisel yarar sağlayan değişiklikler, kamu yararı ile bağdaştığı ölçüde yapılabilmektedir." denilerek plan değişkiliğinin kişiye özel yapıldığı kabul edilmişti.
Bursa Barosu Çevre Komisyonu üyesi Av. Erol Çiçek, 2023 Yılında onaylanan son 1/25.000 ölçekli İznik Gölü Nazım İmar Planı askıdayken Albayrak Grubu'na ait Varaka Kağıt Sanayi A.Ş'nin plan değişikliği talebinde bulunduğunu, bunun İznik gölü için ikinci bir Cargill vakası olacağını söyledi.
"Plan değişikliğinde, Döktaş fabrikası güneyinde (bitişik) 39 dönüm tarım alanı, sanayi alanına dönüştürülüyor" diyen Çiçek, 'Gölü, gözü gibi koruduğunu belirtip gelecek nesillere bırakma palavraları atan Orhangazi Belediye Başkanı, AKP'li Bekir Aydın buna itiraz etmiyor. O da, başka bir tarımsal parselin, Belediye Hizmet Alanı olarak planlanmasını talep ediyor. Bursa Büyükşehir de yandaş isteklerini kabul ediyor, 'Çevre Talan Bakanlığı' ise onaylıyor" ifadelerini kullandı.
Çiçek, kağıt hamuru ve kağıt endüstrisinin yoğun su tüketimi açısından, metal sektörü ve kimya sektöründen sonra dünyada üçüncü sırada yer aldığını, (1 galon = 3,785 litre) bir ton kağıt için 17.000*3.785=64345 litre. Yani 64,3 ton su gerektiğine dikkat çekti.
Bu durumun fabrikanın niye İznik Gölü'ne 520 m. mesafede kurulmak istendiğini net bir şekilde açıkladığını dile getiren Erol Çiçek, şöyle konuştu;
"İhtiyaç olan su, havzadan tıpkı Cargill gibi bedavaya çekilecek. Bir Cargill yetmedi, ikincisi geliyor. Üstelik İznik Gölü minumum işletme kotu 83, 30m. altına düşmüşken... Sadece bu mu? Dahası var. Selüloz ve kağıt üretimi, Kanada'da hava, su ve toprak kirliliğine yol açan emisyonu üreten 3'üncü sektördür.
Bir kağıt hamuru veya kağıt fabrikasının atık su deşarjları içinde katılar, besinler ve lignin gibi çözünmüş organik maddeler bulunur. Ayrıca alkoller, şelatlama maddeleri ve kloratlar ve geçiş metali bileşikleri gibi inorganik maddeler içerir. Havaya salinan emisyonların içinde çeşitli kimyasallar, pm2,5 altı tozlar ve sağlığa zararlı birçok madde bulunmaktadır.
Yani, "modern plaj" istediğiniz göl kıyısında piknik yaparken kanser olma şansınızı da artıracaksınız. Bu da rantçı Belediye'nin Orhangazi'ye bir başka kıyağı... Ne yedikleri içtiklerine bağlı olarak; bir uyanıyorlar gölde yelken truzmi, birgün havalanı, başka bir gün kağıt fabrikası yapmaya kalkıyorlar..."
"AKP'li Belediye Başkanı Bekir Aydın ne palavralar atıyordu, "Bizler İznik Gölü çevresinde büyüdük ve yarınlarımız olan çocuklarımıza da, büyüdüğümüz İznik gölünü bırakmak istiyoruz" diye. Orhangazi'li hemşehrilerim, yeter ki bunlar ceplerini doldursun. Gelecek nesillermiş, gençmiş, çocukmuş, İznik Gölü kuruyormuş; bunların umurunda değil. Uyanın artık..."
"Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" olarak ilan edilen İznik Gölü Sulak Alanı'nın koruma bölgesindeki Plan Değişikliği Açıklama Raporunda, şu ifadelere yer verildi;
"Varaka Kağıt Sanayi A.Ş.'nin 02.02.2023 tarihli dilekçesi ile; Orhangazi İlçesi, Örnekköy Mahallesi, 108 ada 2 parsel; Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 25.02.2020 tarihli ve 494 sayılı kararı ile onaylı 1/25000 ölçekli İznik Gölü Nazım İmar Planında "Sanayi Alanı" fonksiyonunda kalmakta iken söz konusu askıya çıkarılan planda Tarım Alanı olarak gösterildiği tespit edildiği, bu bağlamda söz konusu parselin Sanayi Alanı olarak düzenlenmesi istenilmektedir.
İtiraza yönelik yapılan incelemeler neticesinde Orhangazi İlçesi, Örnekköy Mahallesi, 108 ada 2 parselin Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 25.02.2020 tarihli ve 494 sayılı kararı ile onaylanan plan kapsamında Sanayi Alanı olarak planlı olduğu görülmekte olup, mahkeme kararı ile iptal edilen planın (Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin 25.02.2020 tarihli ve 494 sayılı kararı) iptal gerekçeleri arasında söz konusu parsele yönelik bir husus olmamasına istinaden 108 ada 2 parsel Sanayi Alanı olarak yeniden düzenlenmiştir."
Orhangazi ilçesinde birinci sınıf tarım arazisine hukuksuz bir şekilde kurulduğu ileri sürülen ABD'li dev tarım şirketi Cargill ait tesislere ilişkin 27 yıldır devam eden dava kapsamında, Bursa 2. İdare Mahkemesi, Cargill tesisinin ruhsatına dayanak oluşturan imar planlarını iptal etmiş, Bursa Barosu öncülüğündeki davacılar karar gereği “kaçak” durumuna düşen tesisin yıkılması için Bursa Valiliği'ne başvurmuştu.
DSİ verilerine göre İznik gölüne yakın mesafede kurulan Cargill’in yılda 1.458.000 m3 su kullandığı, bu suyun 120 ila 155 metre derinlikten, stratejik yeraltı sularından çektiğine işaret edildi.
Haber Merkezi