Bursa Su Kolektifi tarafından Uludağ Sanatoryum binasının Swiss Otel olarak işletmeye açılması hakkında kanuna aykırı uygulamaları kamuoyu ile paylaşmak üzere basın açıklaması yapıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında, Uludağ Milli Parkı'nın (T)Alan Başkanlığı uygulamasıyla sermayenin rantına açık hale getirilmesi sürecine tepki gösterilerek, yakın zamanda bölgedeki sanatoryum binasının da Swiss Otel olarak işletmeye açılması sırasındaki kanuna aykırı uygulamalar kamuoyu ile paylaşıldı.
Bursa Su Kolektifi üyeleri Figen Ovat ve Hüseyin Gün tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"AKP iktidarının yağmacı politikalarının güdümünde, (T)Alan Başkanlığı adı altında, bilime ve Milli Parklar Kanunu'na aykırı olarak Uludağ, milli park sınırları dışına çıkartıldı. Bugün burada basın açıklamamıza konu olan sanatoryum binası ise (T)Alan Başkanlığı alanı dışında, yaklaşık 11 bin hektara düşürülen milli park sınırları içende, Kirazlıyayla'da bulunmaktadır. Dolayısıyla Sanatoryum binası Milli Parklar Kanunu'nun güçlü koruyucu hükümlerinin bulunduğu alanda yer almakta olduğunu önemle vurgulamak istiyoruz."
Kirazlıyayla Sanatoryumu'nun 1949 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen ailelerinin kullanımı için bir dinlenme tesisi olarak tasarlandığı ancak o yıllarda yaygınlaşan verem hastalarına tedavi amacıyla bina sanatoryuma dönüştürüldüğünün belirtildiği açıklamada, ilerleyen yıllarda binanın Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından kiralandığı aktarıldı:
"Verem hastalarının sayısı azalınca bina 1979'da Uludağ Üniversitesi'ne devredildiyse de Sanatoryum binası 2000 yılında kapatılarak Tarım ve Orman Bakanlığı'na bırakıldı. Bakanlık daha sonra binayı 01.08.2014 günü Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nde BTSO'ya ihale ettiğinde, BTSO binanın restore ederek Yaşam Boyu Eğitim Merkezi olarak kullanılacağını açıkladı. Yapılanlar yalnızca restorasyon değildi."
Bursa Su Kolektifi, sanatoryum binasının BTSO'ya devredildikten sonra restorasyon adı altında yapısının 2,5 kat artırıldığını ve BTSO'nun kiraladığı binayı daha sonra başka bir şirkete kiraladığını açıkladı:
"Haziran 2023'te çıkan haberlerde, işletme maliyetlerindeki artışın BTSO’nun bütçesini zorlayacağı gerekçesiyle, Uludağ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi projesinden vazgeçildiği açıklandı. Tesisin ultra lüks konsepte hizmet veren Swiss Otel markası altında ve sözde Bursa Business School olarak 21.06.2023 tarihinde kapılarını açacağı bilgileri basında yer aldı. Bugünlerde ise basında buranın aynı zamanda sağlık oteli olacağı haberleri yayınlanıyor. Bu haliyle BTSO ihale sonucu kiraladığı mülkü başka bir şirkete kiraladı. Normal bir yurttaş kiraladığı bir yeri başkasına kiralayamaz. BTSO, Tarım ve Orman Bakanlığı ile arasındaki sözleşme gereği bunu yapabildiyse bile devletin büyük kayba uğratıldığı kesin. Devletin eğitim üssü olması için BTSO'ya makul bir fiyata kiraladığı bir mülk, kim bilir kaç kat fazla bir fiyatla BTSO tarafından Swissotel'e kiralandı, bilmiyoruz. Ancak asıl bildiğimiz geceliği bir kişi oda kahvaltı 300 avrodan başlayıp 730 avroya kadar çıkan Uludağ Swissotel Bursa Business School'da gerçek anlamda hiç bir öğrencinin kalamayacağıdır."
Bursa Su Kolektifi tarafından yapılan basın açıklamasında, Uludağ Swiss Otel yapılaşma alanı içinde helikopter pisti olduğu halde tesislerin yanındaki bir çayırlık alana yine milli parkın endemik bitkileri üzerine kanunsuzca mucur dökülerek başka bir helikopter pisti yapıldığını da duyurdu.
Bu pistin ise Swiss Otel açılışına gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan için yapıldığı ardından orman yangınlarına karşı helikopter alanı olarak kullanılacağı söylendi.
Haber Merkezi