SON DAKİKA
Hava Durumu

HTŞ lideri el Colani'den "Seçimler yapılmayacak" açıklaması

Heyet Tahrir el Şam lideri Ebu Muhammed el Colani, seçimleri “şu an için mümkün görmediğini” söyledi. Şam’daki HTŞ hükümeti sözcüsü ise Rusya’nın Suriye’yi terk etmesi mesajı verdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.12.2024 21:03
Haber Güncellenme Tarihi: 17.12.2024 21:13
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
HTŞ lideri el Colani'den "Seçimler yapılmayacak" açıklaması

El Kaide bağlantılı cihatçı örgüt Heyet Tahrir el Şam'ın (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Colani, Şam’da uluslararası basın temsilcilerine her gün yeni açıklama yapıyor.

İngiliz The Times gazetesinin haberine göre resmi adı Ahmed el Şara’yı kullanmaya başlayan el Colani, Suriye’yi işgalini sürdüren İsrail’e saldırı başlatmayacaklarını bir kez daha yineledi. Seçim süreci başlatmayacaklarını söyleyen el Colani, ABD ve Avrupa devletlerinden Suriye’ye yaptırımların kaldırılmasını istedi. Şam’daki HTŞ hükümeti sözcüsü ise Rusya’nın Suriye’yi terk etmesi mesajı verdi.

İsrail'le çatışmayacaklarını yineledi

El Colani, “İsrail’in saldırı gerekçesi Hizbullah ve İran milislerinin varlığıydı. Artık bu gerekçe ortadan kalktı” diyerek İsrail’in geri çekilmesi gerektiğini söyledi ancak İsrail ile savaşmayacaklarını bir kez daha yineledi: “1974 anlaşmasına bağlıyız ve Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin bölgeye dönmesine hazırız. Ne İsrail’le ne de başka bir ülkeyle çatışmak istiyoruz. Suriye’nin yeni saldırılar için bir üs haline gelmesine izin vermeyeceğiz. Suriye halkının artık nefes almaya ihtiyacı var. İsrail’in hava saldırıları sona ermeli İsrail ordusu, 1973 yılında yapılan anlaşma uyarınca geri çekilmeli.”

"HTŞ için terörist tanımı kaldırılmalı"

ABD tarafından 10 milyon dolarlık ödülü önemsemediğini söyleyen el Colani, HTŞ’nin ve kendisinin terör listelerinden çıkarılmasını isteyerek, “Askeri faaliyetler yürüttük, ancak artık ülkelerin bu tanımlamayı kaldırması gerekiyor. Suriye jeostratejik açıdan çok önemli bir ülke. Esad rejimi gitti, dolayısıyla hem suçluya hem de mağdura uygulanan yaptırımlar sona ermelidir. Bu konu müzakere edilemez” ifadelerini kullandı.

"İnsanları geri getirmemiz gerekiyor"

El Colani, “Kan dökenler ve eski rejimin işkencecileri dışında tüm Suriyelilere af ilan edileceğini” söylerken, seçimleri “Şu an için mümkün görmediğini” savundu ve “Nüfusun yarısı ülke dışında. Birçoğunun kimlik belgeleri bile yok” dedi. “Komşu ülkelerden, Türkiye’den ve Avrupa’dan insanları geri getirmemiz gerekiyor” diye ekledi.

El Colani, geçiş sürecini ve yeni anayasayı şekillendirecek komitelerin kurulacağını ancak bunun zaman alacağını ileri sürdü. Şeriat ile yönetme iddiasını reddeden el Colani, “Suriye doğal haliyle kalacak,” dedi. Ancak “Suriye örf ve adetleri dikkate alınacaktır” demeyi de ihmal etmedi.

HTŞ’den Rusya’ya "Suriye’den git" mesajı

Bu arada Şam’daki HTŞ Hükümetinin Sözcüsü Obeida Arnaout, Rusya’ya ülkedeki varlığını yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu. Arnaout, “Rusya’nın Suriye topraklarındaki varlığını ve çıkarlarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Arnaout, Rusya’nın menfaatlerinin eski Suriye yönetimiyle örtüştüğünü söyleyerek, “Onların çıkarları suçlu Esad rejimi ile bağlantılı. Yeniden düşünebilirler ve Suriye halkıyla bir husumetleri olmadığını ve Esad rejimi döneminin nihayet sona erdiğini göstermek için yeni yönetime ulaşmak için inisiyatif alabilirler” ifadelerini kullandı.

AB: Suriye’de Rusya ve İran’a yer yok

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Suriye’nin geleceğinde "aşırılıkçılar, Rusya ve İran’a yer olmaması gerektiğini" söyledi. 1 Aralık’ta görevi Josep Borrell’den devralan Kallas, “Pek çok dışişleri bakanı, Rusya’nın nüfuzunun yok edilmesinin Suriye’deki yeni liderliğe şart koşulması gerektiğini vurguladı” dedi. Kallas, AB’nin Suriye’deki yeni liderlikle Rusya’nın Suriye’deki askeri üsleri konusunu gündeme getireceğini de sözlerine ekledi.

Rusya’nın Suriye’de iki askeri üssü bulunuyor. Bunlardan biri liman kenti Lazkiye yakınlarındaki Hmeymim Hava Üssü ve diğeri de Akdeniz kıyısındaki Tartus kentindeki deniz üssü. Bu üsler Kremlin için stratejik açıdan oldukça önemli. Tartus Üssü Rusya’ya Akdeniz’e tek doğrudan erişim ve deniz tatbikatları yapabileceği, savaş gemilerini konuşlandırabileceği ve hatta nükleer denizaltılara ev sahipliği yapabileceği bir üs sağladığı için özellikle kritik bir öneme sahip.

Rus haber ajansı TASS, 13 Aralık’ta ismini vermediği bir kaynağa dayandırdığı haberinde Rusya’nın iki üssün varlığının devamı için Suriyeli yetkililerle görüşmeler yürüttüğünü ve ilk etapta üslerdeki normal işleyişin sürdürülmesi için geçici güvenlik garantisi aldığını bildirmişti.

Rusya’dan Suriye’de "kapsamlı diyalog" vurgusu

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Suriye’nin geleceğinin Suriyeliler tarafından belirlenmesi, Suriyeliler arasında kapsamlı diyaloğun başlatılması gerektiğini bildirdi.

Açıklamada, “Suriye’deki durumun iyileştirilmesine giden yol, Suriyeliler arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı Kararı’ndaki temel ilkeler doğrultusunda ulusal birliği sağlamayı ve kapsamlı siyasi çözüm sürecini teşvik etmeyi hedefleyen kapsamlı diyaloğun başlatılmasından geçiyor. Suriye’nin geleceğinin Suriyeliler tarafından belirlenmesi Rusya için önemli” ifadelerine yer verildi. 

Kaynak: EVRENSEL

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.