SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP Bursa Kadın Kolları: Laik, demokratik ve özgür yarınlar kadınların ellerinde yükselecek

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2023 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
CHP Bursa Kadın Kolları: Laik, demokratik ve özgür yarınlar kadınların ellerinde yükselecek

CHP Bursa İl Kadın Kolları, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 89.yıl dönümünde CHP Bursa İl Binası'nda basın açıklaması düzenledi.CHP Bursa İl Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş tarafından okunan açıklamada, kadınların eşitlik mücadelesinin bir hak mücadelesi olduğu belirtilerek, laik, demokratik ve özgür yarınların kadınların ellerinde yükseleceği ifade edildi.

https://www.youtube.com/watch?v=ksbuD748mkY

CHP Bursa İl Kadın Kolları, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 89. yıl dönümü kapsamında basın açıklaması düzenledi. CHP Bursa Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş tarafından okunan açıklamada 5 Aralık 1934 yılında kadınların Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde seçme ve seçilme hakkının kazandığı ifade edilerek, Türk kadınının birçok gelişmiş ülkeden önce eşit yurttaşlığı elde etmenin gururunu yaşadığı belirtildi.

"Kadınlar hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya"

Yapılan açıklamada kadınların siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya olduğu, Parlamentolar Arası Birlik’in 2023 verilerine göre dünyada parlamentoda kadın temsilinde 186 ülke arasında Türkiye'nin en alt sıralara gerilediği ve ülkemizin Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali eşit temsilde olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi.

"1935’te gerçekleşen seçimlerde aday oldu ve oy kullandı. Akın akın sandıklara koştu. Büyükşehirlerde kadın ve erkeklerin oy kullanma oranı birbirine çok yakındı. 17 kadın milletvekili Meclis’e girdi. Bir yıl sonraki ara seçimde kadın milletvekili sayısı 18’e çıktı. O dönem, Meclis’teki kadın milletvekili oranımız yüzde 4,6 oldu ve parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sıraya yerleştik.Bu gurur tablosunun üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen, kadınlar hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya..."

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Haziran 2023 raporuna göre; Türkiye’de kadınların siyasete katılımı OECD ortalamasının da gerisinde kaldığı ifade edilerek, Finlandiya’da kabinede kadın temsil oranı yüzde 64.3 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 5.9 olduğu ve aynı rapora göre, Bakanlar Kurulu’nda kadın temsili konusunda 42 ülke arasında 38. sırada yer alındığı belirtildi.

"Hüda-Par ve Yeniden Refah Partisi’nin TBMM'ye girmesiyle Cumhuriyet tarihinin en cinsiyetçi parlamentosu oluştu"

Hüda-Par ve Yeniden Refah Partisi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmesiyle, Cumhuriyet tarihinin en cinsiyetçi parlamentosunun oluştuğunu açıklayan Başkan Aysel Okumuş, "600 milletvekilinin sadece 119’u yani yüzde 19.83’ü kadın. 27. Dönem parlamentosunda yüzde 17.1 olan bu oran, 28. Dönemde sadece yüzde 2, 73 artabildi. Yine kritik eşik olan yüzde 33’ü bile yakalayamadık." şeklinde ifadelerde bulundu.

Ülkemizde 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildiğini, erkeklerde ise bu sayının 32 bin olduğunu ifade eden Başkan Okumuş, 31 Mart yerel seçimlerine göre 1389 belediye başkanının sadece 22’si, yani yüzde 2’sinin kadın, 2019 sonuçlarına göre, Türkiye’deki 50.217 muhtardan sadece 1.119’u; yani yüzde 2’sinin kadın ve kadın belediye meclis üyesi oranının en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı ise en fazla yüzde 3 olduğunu söyledi.

"Kadınların siyasette daha aktif olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz"

Kadınların siyasette daha aktif olması için parti içi çalışmalarının sürdürüldüğünü söyleyen Başkan Okumuş, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak, son üç yılda partiye yaklaşık 165 bin yeni kadın üyenin kazandırıldığını, yüzde 30’un altında olan kadın üye oranının yüzde 37’ye çıkarıldığını belirterek tüm CHP’li belediyelerde eşitlik birimi kurulmasını ve yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotasının uygulanmasını hedeflediklerini ifade etti.

YAŞAMHAK projesinin 3. yıl dönümü olduğunu aktaran Başkan Okumuş, İstanbul Sözleşmesi’nin bir maddesinin hayata geçirdikleri proje ile kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele ettiklerini vurguladı.

"Kadınlar için eşitlik mücadelesi, bir hak mücadelesidir. Eşit bir dünya kurmaya kararlıyız"

Kadınlar için eşitlik mücadelesinin, bir hak mücadelesi olduğunu belirten Başkan Aysel Okumuş, eşit bir dünya kurmaya karalı olduklarını söyleyerek şu ifadelerde bulundu.

"444 82 85 numaralı alo şiddet hattımız üzerinden, şiddet mağduru kadın ve çocuklara 7/24 ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunuyoruz. Projemiz kapsamında bugüne kadar on binlerce kadının hayatına birebir dokunduk, dokunmaya da devam ediyoruz. Ekonomik şiddetten psikolojik şiddete, dijital şiddetten fiziksel şiddete kadar, bütün mağdur kadınları karakollarda, mahkemelerde, hastanelerde, savcılıklarda yalnız bırakmıyoruz. Sivil Toplum Kuruluşları, Barolar ve Meslek Odaları ile imzaladığımız protokoller sayesinde, kadınlara ve çocuklara destek oluyoruz. Acil durumlarda kadınlar, bize mobil uygulamamız üzerinden kolayca erişebiliyor."

Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.