Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

Cengiz Holding Cerattepe'den sonra Uludağ'a göz dikti

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2016 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2016 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Cengiz Holding Cerattepe'den sonra Uludağ'a göz dikti
AKP ile palazlanan, Artvin Cerattepe'den sonra Uludağ'daki volfram madeni için yeni bir doğa katliamına imza atmak isteyen Cengiz Holding, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan izin aldı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhasekiye'ye "Tehlikenin farkında mısınız" dedi. Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş Uludağ Ketenli Yaylası'nda 100 hektarlık alanda volfram madenini aramak ve çıkartmak için Bursa Valiliği'ne başvuruda bulundu. Valilik firmaya verdiği yanıtta, bölgenin doğal sit alanı olması nedeniyle ilgili kurumlardan izin alınması gerektiğini belirtti. Bursa'nın su sağlayıcılarından olumsuz görüş Devlet Su İşleri(DSİ) ve Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi(BUSKİ) Cengiz Holding'e bağlı firmanın talebini Bursa'nın su sağlayıcıları olarak değerlendirdi. DSİ ve BUSKİ bölgeyi kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan rezervlerin bulunduğu havzaların yakınında olması nedeniyle, bölgede madencilik faaliyeti yapılmasına dair 'olumsuz' görüş bildirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bölgede çalışabilmesi için ruhsat vermesini, Orman Bölge Müdürlüğü'nün ise maden sahasının girişine 400 metrelik tünel açılması için gereken onayı vermesini geçtiğimiz gün Meclis'e taşıyan Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, AKP'li bakanlara konunun detaylarını sordu. İrgil, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin şu sorulara yanıt vermesini istedi:
  • Firma, projeyle ilgili ÇED raporu için başvuru yapmış mıdır?
  • BUSKİ ve DSİ’nin olumsuz görüş raporunu değerlendirecek misiniz?
  • Havzada oluşacak tehlikeler konusunda bakanlığınız bir araştırma yapmış mıdır?
  • Bölge insanın uzun vadeli kayıpları hakkında elinizdeki veriler nedir? Söz konusu proje sonrasında, eklenecek diğer projeler de dikkate alındığında bölgede yaşanması ihtimal olan ekolojik kayıplar nedir?
  • Dinamit patlatmalarının yer altı sularına vereceği zararlar konusunda bir önlem alınmış mıdır?
  • Bölgedeki endemik bitki örtüsünün korunması için herhangi bir somut çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu çalışmanın içeriği nedir?
  • Ruhsat verilen taş ve maden ocakları kaç dekar yeşil alanı kapsamaktadır?
  • Bursa ilimizdeki maden ocaklarının iyileştirme çalışmaları nasıl yapılmaktadır?
  • Şu ana kadar yapılan iyileştirme çalışması var mıdır? Varsa hangi bölgede ve nasıl bir iyileştirme çalışması yapılmıştır?
Erdoğan'ın damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak'a da sorularını yönelten Ceyhun İrgil madenin son durumunu öğrenmek istediğini belirtti. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na da "Anadolu’nun tüm akarsuları üzerinde kaynağından denize kadar HES ve maden ocakları planlayıp, doğa alanlarına ve biyolojik çeşitliliğe etkilerine ilişkin bilimsel yaklaşımınız nedir?" şeklinde soru sorarak, yapılacak madencilik faaliyetinin Bursa için yaratacağı etkilerin derinlemesine incelenmesini istedi. BursaMuhalif.com
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.