Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy , Uğur Ökdemir’in sunduğu Emeğin Gündemi programında pandemi sürecinde uzaktan eğitim sürecini anlattı. Toy , “Pandemi sürecinde ne yüz yüze eğitim ne de uzaktan eğitim süreci başarıyla yönetilebilmiş değil .” dedi.
Salgının en çok eğitim alanını etkilediğini belirten Yeliz Toy, “Ne yazık ki plansız bir süreç işlendi, okullar bir kapanıp bir açıldı daha sonra kademeli olarak eğitimin devam etmesine karar verildi. Ne yüz yüze eğitim sürecini yönetebildik ne de uzaktan eğitim sürecini yönetebiliyoruz. Okul öncesi eğitim kurumları dışında tüm eğitim kurumları kapalı. Uzaktan eğitim süreci devam ediyor.”dedi.
Eğitim yüz yüze yapılır
Eğitimin sağlıklı bireylerle sağlıklı ortamlarda yapılabileceğini vurgulayan Toy , okulların bir an önce açılması için bakanlığa defalarca çağrı yaptıklarını ancak geri dönüş alamadıklarını belirtti. Yeliz Toy, “Okullarda düzenli aralıklarla öğrenci ve eğitimcilere test yapılmalı , hijyen ve mesefa ortamı sağlanıp bir an önce yüz yüze eğitime geçilmeli dir. Koskoca bir yaz tatili geçmesine rağmen okullar yüz yüze eğitim için uygun hale getirilemedi . 2019 Aralık ayından beri süren pandemi gittikçe yayılmaya başlamıştı ancak fiziksel hareketlilik hep devam etti. AVM’ler açık, mitingler devam ediyor ancak biz ne yaptık okulları kapatma yoluna gittik .” şeklinde konuştu.
Öğrencilerin yüzde 55’i eğitime erişemiyor
Milli Eğitim Bakanı’nın , “Eğitimde uçuyoruz” açıklamasına atıfta bulunan Toy, “Yapılan açıklamalar trajikomik ve gerçeği yansıtmamaktadır. Bursa ilinin tüm ilçerinin kamu okullarında öğretmenlerle görüştük , çevrimiçi araştırmalar da yaptık ,verileri ortaya koyduk . Biz diyoruz ki , öğrencilerin yüzde 55’i eğitime erişemiyor. Bakalanlığın açıkladığı verile göre bile şu an 6 milyon öğrenci örgün eğitimin dışında . 18 milyon öğrenciden 6 milyonunun uzaktan eğitim sürecinde EBA’yı bile takip edemediğini bakanlık itiraf ediyor.”dedi.
Eğitim kamusal olmaktan çıktı , parayla satılan bir şey haline geldi
Biran önce öğretmenlere ve öğrencilere ücretsiz internet erişiminin sağlanması gerektiğini belirten Yeliz Toy, “ Uzaktan eğitimde temel araç tablet , bilgisayar ve internet erişimi. Bu süreçte tablet dağıtılmadı, bilgisayar zaten yoktu, internet erişimi de sağlanmadı, kopuk bazen bağlanılabilinen, çoğunlukla zengin öğrencilerin devam edebildiği bir hal aldı. Eğitim temel hakken kamusal olmaktan çıkıp ayrıcalığa dönüştü. Şu an yaptığımız şey eğitim değil, bir ekran aracılığıyla öğrencilere ulaşmak ancak öğrenciler buna bile dahil olamıyor. Altyapı sorunu nedeniyle Bursa’da merkez ilçelerinde arasında bulunduğu çeşitli ilçelerde internet erişiminin olmadığını biliyoruz. Ailede birden fazla öğrenci varsa kardeşlerden birinin fedakarlık yapması gerekiyor.”açıklamasında bulundu.
Toy sadaka kültürüyle öğrencilerin tablet ihtiyacı karşılanmaya çalışılıyor diyerek, “Sosyal devlet anlayışından uzak, tablet toplayalım, dağıtalım bunun da reklamını yapalım anlayışı hakim. IBAN numarası verilip eğitim çalışanlarının bağışçı olması istenirken gönüllülük esasına dayalı denildi, ancak TC kimlik numaranızı, adınızı da bağışçı olarak yazmak zorundasınız.” İfadesinde bulundu.
Eğitimde Kayıp yıl 2020
Pandemi sürecinde sosyal devlet gerekleri yerine getirilmediği için ne yazık ki ebeveynlerden herhangi birine ücretsiz izin verilemediğini belirten Toy, “Oysa biz yıllardır en ağır vergilerle devleti ayakta tutmak için vatandaş olarak üzerimize düşen görevi yapmıştık . Eğer şu süreçte ücretli izin verilseydi , velinin öğrenciye destek olduğu daha sağlıklı bir süreç olabilirdi.
Toy, “Belki akademik olarak bu durum telafi edilebilecek ancak eğitsel bakımdan çocukların açıkları kapatılamayacak, bu süreçte çocuklar evden çıkamıyor ve gün boyu bilgisayarın başında bir kuşak kayboluyor.” ifadelerini kullandı.
Sınav sistemi nasıl olacak ?
Sınav sistemini planlarken ve yönetirken bakanlığın öğretmenleri , sendikaları yani paydaşların tamamını sürecin dışında bıraktığını ve yaptıkları uyarıların dikkete alınmadığını ifade eden Yeliz Toy, “Ölçme değerlendirme eğitimin çok önemli bir parçasıdır fakat bir eğitim hizmeti veremediniz , öğrenciler dersere katılamadı veya sürecin dışında kaldı. Hangi kazanımları verdiniz de yüz yüze sınav isiyorsunuz? Peki, sınav yapmazsanız ne yapacaksınız? Çünkü bütün eğitim sınav sistemi üzerine dayalı. Bu koşullarda milyonlarca öğrenciyi nasıl sınavlara götürecekler ? Ben yaptım oldu şeklinde kararlar alınıyor alınan kararlarda bilimsel bir temel yok.” diyerek konuyu değerlendirdi.
BursaMuhalif.com/ Haber Merkezi