Çağdaş İnşaat Mühendisleri adına yeniden adaylığını açıklayan TMMOB inşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ülkü Küçükkayalar, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Bursa Muhalif gazetesini ziyaret etti. Geride bıraktıkları 2 yılı değerlendiren ve yeni dönem projelerini anlatan Küçükkayalar, Bursa'yı afetlere hazırlama noktasında atacakları adımların altını çizdi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nde 10-11 Şubat tarihlerinde seçim heyecanı yaşanacak.
Mevcut İMO Bursa Şube Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Çağdaş İnşaat Mühendisleri adına yeniden aday olduğunu 8 Ocak Pazartesi günü yaptığı basın toplantısı ile duyurmuştu.
Küçükkayalar, ekibi ile birlikte Bursa Muhalif'i ziyaret etti.
Geride bıraktıkları 2 yıl boyunca hem mesleki sorun ve ihtiyaçlara dönük çalışmalar yürüten hem de kent adına akademik olarak önemli bir misyon üstlenen Küçükkayalar ve ekibi, seçim atmosferine kapılıp oda faaliyetlerini aksatmadıklarının altını çiziyor. Öyle ki, 11 Şubat'ta seçim yapılacak olmasına rağmen meslek içi eğitimlerden rutin oda faaliyetlerine kadar Şubat-Mart aylarının programı bile hazırlanmış. Yani, yeni seçilecek yönetim kim olursa olsun önünde bir yol haritası bulmuş olacak.
Küçükkayalar ve ekibi, yeni dönemde merkeze ise afete hazırlık ve afetle mücadele başlıklarını taşımayı hedefliyor.
Küçükkayalar konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Oda olarak toplumsal bakış açımız gereği Bursa'yı afete hazırlamak için bir program hazırladık. Afete hazırlık ve mücadele noktasında bir kurul kuracağız. Burada hem meslek içi eğitim verecek hem de eğitimci yetiştireceğiz. Sonrasında diğer kurumlar, iş yerilerinde eğitimler verilecek." dedi.
Türkiye, 6 Şubat depremlerinde bazı binaların kolonlarının iş yerlerinin genişletilmesi gibi amaçlar uğruna kesildiği gerçeği ile karşı karşıya kalmıştı.
Ülkü Küçükkayalar da Nilüfer Belediyesi ile yapılan protokol gereği ilçedeki binaların taşıyıcı sistemlerine dönük yaptıkları çalışmada bazı binaların taşıyıcı sistemlerinde ciddi tahribat ve müdahaleler tespit ettiklerini hatırlattı. Yeni dönemde, ortaya çıkan bu tablonun iyileştirilmesi ve kamusal denetimin sağlanması adına diğer akademik odaların da içinde olacağı bir komisyon kurulması hedefleniyor.
Kamusal işleyiş adına, belediyeler akademik odalarca tespitleri yapılan ve rapor haline getrilen sonuçları Valilik, Çevre Şehircilik Bakanlığı gibi ilgili kurumlarla paylaşıyor. Normal işleyişte, taşıyıcı sistemleri tahrip edilen yapılarda kamu denetiminde gerekli adımların atılması gerekiyor. İMO Bursa Şubesi'nin ilgili diğer akademik odalarla birlikte kurulacak komisyon eliyle konuyu canlı tutması ve adım atılması noktasında kamu yararı adına toplumsal baskı oluşturması bu noktada önemli bir akademik faaliyet olarak öne çıkıyor.
Yeni dönemde yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarında akademik odaların sürece en başından dahil edilmesinin önemine değinen Küçükkayalar, "Projelerde Bursa'nın nüfusunu arttırmayacak çok temel bir anlayışın benimsenmesi gerek. Ayrıca hayali projeler değil, ayakları yere basan gerçekçi projeler ele alınmalı" dedi.
Her ilde mühendislik fakültesi açma şeklindeki popülist politikalara karşı çıkan mevcut İmo yönetimi, ‘iş istihdam komisyonu’ aracılığı ile iş arayan mühendislerle işverenleri buluşturma platformları oluşturmuştu. Böylece, ortaya çıkan işsizlik sorununa önemli ölçüde müdahale edildi ve mühendislerin hem iş bulmaları hem de doğru işlerde çalışmaları sağlandı.
Ayrıca yine her ile bir üniversite politikaları nedeniyle ortaya çıkan niteliksiz eğitimin olumsuz etkilerini azaltmak için düzenli olarak meslek içi eğitimler, seminerler ve teknik gezilere ağırlık verildi. Küçükkayalar, göreve devam etmeleri halinde istihdam ve eğitim konularındaki yaklaşımlarını sürdüreceklerinin altını çiziyor.
Haber Merkezi