CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Bursa ili Büyükorhan ilçesinde meydana gelen trafik kazasına ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir soru önergesi sundu. Kazada ağır yaralanan lise öğrencisinin, aradan iki aydan fazla zaman geçmesine rağmen bilincini kaybetmiş şekilde hâlen hastanede tedavi görmekte olması; kırsal bölgede yaşayan lise öğrencilerinin taşımalı eğitim sistemine erişememesinin ciddi sonuçlarını bir kez daha gündeme taşıdı.
Geçtiğimiz Ekim ayında Bursa ili Büyükorhan ilçesi Aktaş köyünde yaşayan ve Büyükorhan merkezdeki okullarına gitmek için öğrenci servisine binen lise öğrencileri, yol kontrolünde “lise öğrencilerinin taşımalı sistemde yer alamayacağı” gerekçesiyle servisten indirildi. Kendilerini okula götürecek alternatif bir servis ya da ulaşım aracı olmayınca otostop yapmak zorunda kaldılar. Bu sırada bindikleri traktörün devrilmesi sonucu öğrencilerden biri ağır yaralandı. Kaza esnasında başından ciddi şekilde darbe alan gencin iki aydan uzun süredir bilincinin kapalı olduğu ve hastanedeki tedavisinin devam ettiği öğrenildi.
Kaza, kırsal bölgede yaşayan lise öğrencilerinin taşımalı eğitim sisteminden yararlandırılmamasını yeniden tartışmaya açtı. Mevcut yönetmeliğe göre, ilköğretim (ilkokul ve ortaokul) düzeyindeki öğrenciler için “taşıma yoluyla eğitime erişim” hakkı tanınırken, zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılmış olmasına rağmen lise öğrencileri bu sistemin dışında tutuluyor. CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, soru önergesinde bu duruma şöyle dikkat çekti:
“Ülkemizde zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarıldığını iddia ediyoruz; ancak kırsal kesimde yaşayan lise öğrencilerini taşıma sisteminden dışlayarak mağdur ediyoruz. Bursa Büyükorhan’daki kaza, bu çarpıklığın üzücü sonuçlarından sadece biri.”
Soru önergesinin bir diğer kritik başlığı, kazada ağır yaralanan öğrencinin ve ailesinin yaşadığı zorluklarla ilgili. İki aydan fazla süre geçmesine rağmen bilinci kapalı durumda tedavi gören gencin geleceğinin belirsiz olduğunu vurgulayan Pala, “Bu çocuğun durumu, Türkiye’deki taşımalı eğitim sisteminin ciddi bir eksiğini gözler önüne seriyor. Peki, ailesinin yaşadığı mağduriyetin hesabını kim verecek?” diye konuştu.
“Öğrencileri servisten kim indirdi, kurallar neye göre belirlendi?”
Pala, önergede Milli Eğitim Bakanlığı’na şu temel soruları yöneltti:
1- Lise öğrencilerinin taşıma yoluyla eğitim hakkından yararlandırılması için bir eylem planı var mıdır?Neden lise öğrencileri bu sistemin dışında tutularak mağdur edilmektedir?
2- Türkiye genelinde, kırsal bölgede yaşadığı ve yerleşim yerinde lise olmadığı için taşımalı sistemden yararlanması gerektiği halde yararlanamayan öğrenci sayısı illere göre kaçtır?
3- Bu olayı protesto eden öğrencilerin herhangi bir disiplin yaptırımına tabi tutulup tutulmadığı ve kazada ağır yaralanan öğrencinin sorumluluğunun kimde olduğu da sorular arasında yer alıyor.
Milletvekili Pala, kaza sonrası konuyla ilgili protesto gösterisi yapan öğrencilerin, okul yönetimleri tarafından disiplin cezalarıyla karşı karşıya kaldığına dair duyumlar aldıklarını belirtti. “Bu trajik olayın ortaya çıkışında, öğrencilerin suçu yoktur. Onlar sadece okullarına gitmeye çalışıyorlardı. Taşıma sistemiyle ilgili yasal boşluk ya da yönetmelik engeli yüzünden yolda kaldılar. Üstelik bu haksızlığı protesto eden öğrencilere disiplin cezası verilmesi kabul edilemez,” ifadelerini kullandı.
Kaza sonucunda ağır yaralanan ve iki aydır bilinci kapalı bulunan öğrencinin ailesi için büyük bir mağduriyet söz konusu. Pala, “Zorunlu eğitimin kapsamı tüm öğrenciler için 12 yıl olarak ifade ediliyorsa, bu çocuğun eğitim hakkı nasıl korunmamış oldu? Bu kaza ve sonrasında yaşanan mağduriyetin hesabını kim verecek?” diyerek Bakanlığın sorumluluk üstlenmesini talep etti. “Eğer bu çocuk yaşamını yitirirse ya da kalıcı bir hasarla karşılaşırsa, hem vicdanen hem de hukuken sorumluluğun kimde olduğu sorgulanacaktır,” diye konuştu.
Pala, taşımalı eğitime dair yönetmeliklerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. Zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerin, hangi sınıf düzeyinde olursa olsun, ulaşımla ilgili risklerden korunmasının devletin görevi olduğunu hatırlatan Pala, “Eğer kırsalda okula erişim imkânı yoksa, kamu yönetimi çözümler üretmeli. Aksi takdirde, bu kaza gibi olaylar tekrar yaşanabilir,” uyarısında bulundu.
Kayıhan Pala, soru önergesine Milli Eğitim Bakanlığı’nın en kısa sürede yanıt vermesini beklediklerini belirterek, “Bu çocuklarımızın hayatı üzerinde bu denli büyük bir etkiye sahip yanlış uygulamalar, derhal düzeltilmelidir. Ailelerin yaşadığı acı ve endişe daha fazla katlanılacak gibi değil. Konunun Meclis gündeminde kalması ve çözüme kavuşturulması için takipçisi olacağız,” diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak: Haber Merkezi