Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

Bursa'daki sel felaketi Meclis gündeminde

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2020 18:58
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2020 18:58
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa’da pazar günü öğleden sonra başlayan ve akşama doğru şiddetlenerek sel felaketine dönüşen aşırı yağışların, can ve mal kaybına yol açmasının nedenlerinin araştırılması için komisyon kurulmasına yönelik önerge hazırlayarak konuyu Meclis gündemine taşıdı. 
Başta Kestel olmak üzere, Orhangazi, Yenişehir, Gürsu ve İznik’in çeşitli mahallelerinde hasara neden olan sel felaketiyle ilgili soru önergesi de hazırlayan Kayışoğlu, felaket bölgesinde yaşayan vatandaşlara yönelik yardımların bir an önce ulaştırılması ve zarar gören bütün vatandaşların borçlarının da süresiz ve faizsiz olarak ertelenmesini istedi.

Bursa’da pazar günü öğleden sonra başlayan ve şiddetlenerek sel felaketine dönüşen aşırı yağışlar üzerine akşam saatlerinden itibaren ilçe ve köylere giden CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İl Başkanı İsmet Karaca ve Kestel İlçe Başkanı Hatice Doğan’la birlikte bölgede incelemelerde bulunarak yaşananları Meclis gündemine taşıdı.

Sel nedeniyle arama – kurtarma çalışmalarını da izleyen CHP heyeti, burada yaşamını yitirenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı dilerken, evleri, arabaları, hayvanları ve ekili alanları zarar gören vatandaşların da yaralarının bir an önce sarılması ve bölgeye yönelik yardımlara hız verilmesi için hükümete çağrıda bulundu.

Bursa’da daha önceleri de sel felaketlerinin yaşandığını ancak bu kadar yıkıcı olanına ilk defa rastlanıldığını vurgulayan Nurhayat Altaca Kayışoğlu, konunun araştırılması ve olası yeni felaketlere karşı önlem alınması amacıyla da önerge vererek Meclis’te komisyon kurulmasını istedi.

CHP Grubunda imzaya açılan ve TBMM Başkanlığına sunulacak olan önergede şu ifadelere yer verildi:

“Bursa’da 21 Haziran Pazar günü öğleden sonra başlayan ve akşama doğru şiddetini artıran yağmurlar nedeniyle 5 vatandaşımızın canını kaybettiği, bir vatandaşımızın halen kayıp olarak arandığı, 100’e yakın evin harabeye döndüğü, binlerce dönüm ekili alanın zarar gördüğü,  hayvanların telef olduğu ve araçların hasara uğradığı tam bir doğal felaket yaşanmıştır. Bursa’nın genelinde etkili olan şiddetli yağışlar, başta Kestel olmak üzere, Orhangazi, Yenişehir, Gürsu ve İznik’in çeşitli mahallelerinde hasara neden olmuştur. En büyük felaketin yaşandığı Kestel’in 130 haneli Dudaklı mahallesindeki tüm ev ve işyerlerinde hasara neden olan, onlarca aracı kullanılmaz hale getiren sel felaketinin bir diğer önemli yıkıcı etkisi de ekili alanlar üzerinde olmuştur. Her türlü sebzenin ve meyvenin yetiştirildiği binlerce dönüm verimli tarım arazisinde, sular ağaç boylarını aşmış ve tüm ürünler zarar görmüştür.Aşırı yağışların sel felaketine dönüşerek bu denli yıkıcı hasarlara ve can kayıplarına neden olmasının sebebi hiç kuşkusuz plansız – programsız yerleşim yerleri ile alt yapı eksikliğidir.

Özellikle dere yataklarına yapılan konutların doğal akış rejimini bozması ve derelerin yeterince ıslah edilmemesi ve taşkın sularını yeraltına kanalize edecek altyapı eksikliği, bu felaketin yaşanmasında birinci derecede rol oynamıştır. Doğanın hızla tahrip edilmesinin yanı sıra iklim değişikliğine uygun planlama yapılmaması, kontrolsüz yapılaşma ve drenaj kanallarının yetersizliği de bu tür felaketlerin etkisini daha da yıkıcı hale getirmektedir.

Bursa, doğal yapısı ve coğrafyası gereği sık yağış alan ve zaman zaman acı sonuçlar doğuran sel felaketlerine maruz kalan bir ildir. 2018 yılında da Orhaneli’nde yaşanan sel felaketi sonucu Doğancı köyü harabeye dönmüş, evler yıkılmış, arabalar enkaz altında kalmış yüzlerce büyükbaş ve küçükbaş hayvan telef olmuştur. Ancak bugün yaşadığımız sel felaketi de göstermiştir ki ne geçmişte yaşananlardan ders çıkarılmış ne de gelecekte yaşanacak olası felaketlere karşı yeterli önlemler alınmıştır. Bu gerekçeler doğrultusunda;

Bursa’da 21 Haziran Pazar günü başlayan ve şiddetini arttırarak 5 ilçe ile 50’ye yakın köyde can ve mal kaybına yol açan sel felaketinin yarattığı hasarın nedenlerinin bütün boyutlarıyla araştırılması, yerleşim yerlerinde ve ekili alanlarda oluşan zararın karşılanması, felakete neden olan ve olası bir yeni felakete karşın taşkın riski bulunan dere yataklarındaki konutların boşaltılması, derelerin ıslah edilmesi ve altyapı çalışmalarının buna göre planlanması amacıyla Anayasa’nın 98. TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması konusunda gereğini arz ve teklif ederiz.”

Yaşanan sel felaketiyle ilgili olarak soru önergesi de hazırlayan CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Dudaklı’da daha önce böyle bir felaketin yaşanmamış olduğuna dikkat çekerek, yapımı devam eden Ankara – Bursa Yüksek Hızlı Tren Projesi nedeniyle bölgede açılan tünellerin sel felaketiyle ilgisinin olup olmadığını sordu. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle hazırlanan önergede şu sorulara yer verildi:

Bursa’nın 5 ilçesinde büyük bir felakete dönüşen, can ve mal kaybına yol açan sel felaketinin nedenleri ile ilgili bir araştırma ve inceleme çalışması yapılacak mıdır?

Dudaklı Mahallesinde daha önceden böyle bir sel felaketi yaşanmadığı göz önüne alındığında, yapımı devam eden ve hat üzerinde olduğu için bu bölgede açılan Ankara – Bursa Yüksek Hızlı Tren Projesi tünellerinin, yaşanmış olan felaketle doğrudan ve dolaylı bir ilgisi bulunmakta mıdır? 

Başta Kestel olmak üzere, Orhangazi, Yenişehir, Gürsu ve İznik’te hasar tespit çalışmaları hangi aşamadadır?

Can ve mal kaybına neden olan sel felaketinin yaşandığı bölgenin acilen afet bölgesi ilan edilmesine yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?

Yüze yakın ev ve işyerinin kullanılamaz olduğu, binlerce dönüm verimli ekili alanın sular altında kaldığı sel felaketinde oluşan zararın ve mağduriyetin giderilmesine yönelik ne gibi yardımlar yapılacaktır?

Sel felaketi nedeniyle evi, işyeri yıkılan, ürünü sular altında kalan, hayvanları telef olan vatandaşlarımızın kredi, elektrik ve su borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi konusunda bir adım atılacak mıdır?

Olası yeni sel felaketlerinin yaşanmaması için başta dere yataklarının ıslah edilmesi olmak üzere, risk taşıyan bölgelerdeki yerleşim yerlerin taşınması ve taşkınları önlemeye yönelik altyapı çalışmaları konusunda hangi önlemler alınacaktır?

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.