Kadınların eşit, adil, özgür bir hayat sürdürebilmesi için, tüm baskılara ve dayatmalara rağmen dayanışmayı büyütme noktasında aktif çalışmalar yürüten Koza Kadın Derneği üyeleri, 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçim sonrası, yerel yöneticilerden beklentilerini anlattı.
Kadınların eşit, adil, özgür bir hayat sürdürebilmesi ve tüm baskılara, dayatmalara rağmen umudu yükseltmeye çalışarak dayanışmayı büyütme noktasında aktif çalışmalar yürüten Koza Kadın Derneği üyeleri, 31 Mart 2024'te yapılacak seçim sonrası, yerel yönetimlerden beklentilerini anlattı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine dikkat çeken kadınlar, güvenli, huzurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için, kadın dostu kentlere ve mor harita gibi uygulamalara ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
Kadın dostu kentlerin oluşturulmasının toplumun her kesimi için çok önemli ve gerekli olduğunu söyleyen Koza Kadın Derneği üyeleri, kentin sunduğu ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan kadınların da eşit bir biçimde yararlanmasını talep ederek, bu kentlerde kadınların güvenli bir şekilde ulaşım yapabilmesi, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişebilmesi ve iş hayatında eşit fırsatlara sahip olması için gerekli politikaların, yerel yöneticiler tarafından geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
'Yerel seçimlerde kadınlar, kadın dostu kentleri ve mor harita gibi uygulamaları hayata geçirecek adaylara oy vermelidir' şeklinde ifadelerde bulunan kadınlar, bu adayların, kadınların ihtiyaçlarını ve sorunlarını anlayan ve çözüm üretmek için çalışacak adaylar olması gerektiğini belirtti.
Mor haritanın, kadınların kendilerini güvensiz hissettikleri bölgeleri harita üzerinde işaretleyerek, yerel yönetimlere bu bölgelere yönelik önlem alınmasını sağlayan bir uygulama olduğunu anlatan kadınlar, bu uygulamanın kadınların kentte daha güvenli bir şekilde yaşamasına katkıda bulunacağını söyledi.
Kentin iş piyasasının, kadınların istihdamını artıracak şekilde düzenlenmesi gerektiğini isteyen kadınlar, yeni seçilecek yerel yöneticilerden beklentilerini şöyle sıraladı.
"Kentin ulaşım sistemi, kadınların ulaşım ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yeniden planlanmalı, eğitim ve sağlık hizmetleri, kadınların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirilmeli, iş piyasası kadınların istihdamını artıracak şekilde düzenlenmeli, kültür ve sanat etkinlikleri kadınların katılımını teşvik edecek şekilde organize edilmeli, mor harita yaygınlaştırılmalı ve bu bölgelerde aydınlatma, kamera ve güvenlik önlemleri gibi önlemler alınmalı.Mor haritadaki bölgelerde kadınların katılımıyla güvenlik projelerinin geliştirilmeli"
Seçil Semiz Özcan