Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Yarış Köyü'nde, planları yargı tarafından iptal edildiği halde inşaatına devam edilen rüzgar enerji santralleri için binlerce metrekarede ağaç kesimi yapıldığı ortaya çıktı.
Kaçak halde inşaatı süren Yalova Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretim A.Ş'nin 12 tribünlük rüzgar enerji santralleri projesi için kesilen ormanlık alan geçtiğimiz günlerde DOĞADER'in bölgedeki incelemeleriyle gün yüzüne çıktı.
Bölgedeki yıkımı 14 Ekim günü yerinde inceleyen DOĞADER üyeleri, 12 adet rüzgar tribünün her biri için ormanda en az 12 bin metrekare ağaç kesimi yapıldığını, birbirlerinden birkaç kilometre uzakta olan bu tribünler için ayrıca orman içinde yollar açıldığını belirttiler.
Kimsenin durdurmadığı, yargı kararına uymadığı inşaat için gerekli girişimler başlatılacak
Konuya dair sosyal medya hesaplarından bir açıklamaya yayınlayan DOĞADER üyeleri, karbondioksit salınımı yapmadığı için iklim değişimine çare olarak gösterilen RES rüzgar tribünleri, karbon yutağı olarak bilinen orman üzerine yapıldığında ters etki yarattığını ifade ettiler. DOĞADER olarak, dört buçuk aydır kaçak duruma düşen RES'ler için, RES planlarını iptal eden kararın uygulanması, kaçak duruma düşen RES inşaatının ve çalışmasının durdurulması için gerekli girişimleri derhal başlatacaklarını açıkladılar.
DOĞADER'in sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamanın tamamı şöyle:
RES rüzgar tribünlerini çevreci midir? Yarış Köyünde planları iptal edildiği halde kaçak duruma düşen RES inşaatı neden durdurulamıyor?
Öncelikle RES’leri ele alacağız. RES’ler (Rüzgar Enerji Santralleri) yenilenebilir enerji olarak çevreci yaklaşımla ele alınır. Oysa gerçek hiç de sözü edildiği gibi değildir. RES’te olsa, GES (Güneş Enerji Santrali), HES, Nükleer, Termik, Jeotermal’de olsa ENERJİ ÜRETİMİ EĞER ENDÜSTRİYEL BOYUTTA YAPILIYORSA DOĞAYA VE İNSANA ZARARLAR VERİR ve yeri doldurulamaz yıkımlar yaratır.
Yaratılan bu yıkımın boyutuna 14 Ekim 2016 günü bir DOĞADER olarak Bursa Karacabey Yarış Köyüne yaptığımız inceleme gezisinde tanık olduk. Köyün sınırları içinde bulunan ormanda, onbinlerce ağacın kesildiğini ve üzerine Yalova Rüzgar AŞ tarafından RES rüzgar tribünleri inşa edildiğini gördük.
12 adet rüzgar tribünün her biri için ormanda en az 12 bin metrekare ağaç kesimi yapılmıştı. Birbirlerinden birkaç kilometre uzakta olan bu tribünler için ayrıca orman içinde yollar açıldığını gördük. Kilometrelerce uzunlukta olan yollar boyunca ormanda 10 ile 20 metre genişlikte orman alanı yok edilmişti.
Karbondioksit salınımı yapmadığı için iklim değişimine çare olarak gösterilen RES rüzgar tribünleri, karbon yutağı olarak bilinen orman üzerine yapıldığında ters etki yaratıyor.
Sözgelimi Yarış köyünde RES nedeniyle kesilen onbinlerce ağaç varlığını sürdürebilseydi, küresel ısınmanın temel nedeni olan karbondioksitin milyarlarca tonunu havadan emip karşılığında oksijen vererek hem havamızı temizleyecek hem de iklim değişimine çok daha büyük bir önlem olmayı sürdürecekti. Bu nedenle var oluş niteliğini yok eden bu uygulama endüstriyel boyutta enerji üretiminin gerçekte hiçbir zaman çevreci ve ekolojik olamayacağını kanıtlar nitelikteydi.
YARGININ VERDİĞİ KARARI YÜRÜTME UYGULAMAK ZORUNDA AMA
İnceleme gezimiz sırasında devletten aldığı teşvikle kendine daha yeni bir tavuk çiftliği kuran Fethi Şengör ile tanıştık. Fethi Bey çiftlikte üretime başladıktan kısa bir süre sonra RES nedeniyle çiftlik arazisini kamulaştırmasıyla karşı karşıya kalmış.
Savaş halinde kullanılacak kamulaştırma yetkisi son on yıldaki hükümetler tarafından kanunlara aykırı biçimde kullanılıyor. Uygulanması bile suç olması gereken bu kanunsuz kamulaştırmaya karşı Fethi Bey dava açmak zorunda kalmış.
Fethi Bey ayrıca RES inşaatı için 1/5000 ve 1/1000 planlara karşı da dava açmış ve üst planlara aykırı olduğu için plan değişiklikleri Bursa 3. İdare Mahkemesi’nin 30 Mayıs 2016 günü verdiği kararla iptal edimiş. Ancak o tarihten bu yana Fethi Beyin çalmadığı kapı kalmamış.
Bugün itibariyle 4,5 aydır kaçak duruma düştüğü halde devletin hiçbir yetkili kurumu RES inşaatını durdumarmış. Oysaki DEVLET, birbirinden bağımsız YASAMA, YÜRÜTME ve YARGI erklerin varlığıyla devlet olur.
Bu üç temel erkten yürütme (HÜKÜMET), Yasama (TBMM) yargı (MAHKEMELERİN) kararlarını derhal koşulsuz uygulamak zorundadır. Uygulamazsa devletin varlığı da sorgulanır duruma düşer.
Biz DOĞADER olarak gezegenimizdeki her varoluşa aykırı biçimde sürekli büyümek zorunda olan ve büyüme istendiği oranda gerçekleşmediğinde krize giren sistem sorgulanmadan enerjinin her zaman bir sorun olarak gündemde yer alacağını biliyoruz. Bu nedenle adı yenilenebilir olsa bile endüstriyel boyutta enerji üretiminin doğaya, ekolojiye ve dolayısıyla insana verdiği zararlar nedeniyle karşı duruşumuzu bundan sonra da sürdüreceğiz. Bununla birlikte mahkemenin Bursa’nın Yarış köyünde RES planlarını iptal eden kararının uygulanması, kaçak duruma düşen RES inşaatının ve çalışmasının durdurulması için gerekli girişimleri derhal başlatacağız. 17 Ekim 2016
DOĞADER
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği
BursaMuhalif.com