SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Veteriner Hekimler Odası'ndan '4 Ekim' mesajı: Binalar gösterişli ama içleri boş"

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2023 08:23
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2023 12:08
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Bursa Veteriner Hekimler Odası'ndan '4 Ekim' mesajı: Binalar gösterişli ama içleri boş"

Bursa Veteriner Hekimler Odası, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında basın toplantısı düzenledi.

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde basın toplantısı düzenleyen Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, görevdeki 1 yıllık sürecinin yanı sıra sahipsiz hayvanlar konusu ile yerel yönetimlerin tutum ve davranışlarını da değerlendirdi.

Sağlıktaki şiddetten payını alan, ancak kanuni haklardan yararlanamayan bir meslek grubu olarak, bir kadın meslektaşlarının muayenehanesinde darp edilmesi üzerine, şiddet özelinde meslek tarihilerinde ilk kez bir günlük iş bırakma eylemi yaptıklarını ifade eden Baysal, “Hekimlik, sürekli eğitimi gerektiren, tecrübenin çok önemli olduğu ama aynı zamanda bu tecrübeyi tıptaki yeni gelişmelerle beslemek gereken bir meslek; biz de bu anlamda mesleki eğitimleri çok önemsedik, fırsat bulduğumuzda meslektaşlarımıza, özellikle pandemi döneminde eğitim sorunu yaşayan genç meslektaşlarımıza destek olacak eğitimler düzenlemeye çalıştık. Bu sene, hedeflerimizden biri tüm yerel yönetimleri ziyaret ederek önerilerimizi ve iş birliğimizi iletmek, kendilerinden de bilgi almaktı. Tabii deprem, arkasından seçimler bu süreci sekteye uğrattı ama yeniden başlayacağız ekim ayından itibaren, bugün sahipsiz hayvanlar konusunda geldiğimiz süreç aslında aldığımız kararın ne kadar isabetli olduğunu anlatıyor” dedi.

"4 Ekim kutlamadan ziyade farkındalık yaratma günü"

"4 Ekim yalnızca evcil hayvanlar ya da çevremizde gördüğümüz ve temas kurabildiğimiz hayvanlara değil, doğal yaşamın içindeki tüm hayvanlara dikkat çekmektedir" diyen Baysal, konuşmasını “Zira, insanlar yaşamak için doğaya ve doğanın içindeki her șeye ihtiyaç duymakta, bu ihtiyaçlar da giderek artmaktadır. Ancak nüfus artışı, kontrolsüz kentleşme, doğal alanların tahrip edilmesi, yasa dışı avcılık ve ticaret birçok türün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle, kutlamadan ziyade farkındalık yaratma günü. En az 1,6 trilyon yabani hayvan moda, ilaç ve eğlence sektöründe kullanlıyor, aynı zamanda da kanunlara aykırı olarak evcilleştirilerek doğal yaşamından uzaklaştırılıyor. Bu devasa sistemin yarattığı sorunlar hayvanlar için daha büyük hak ihlallerine neden olmaktadır. Bu elbette küresel bir sorun, çözümü de küresel düzeyde olmalı ama özellikle Bursa'da bu konunun bizi ilgilendiren iki lokalizasyonu var, biri Alan Başkanlığı nedeniyle gündemde olan Uludağ, diğeri TEKNOSAB nedeniyle Gölyazı. Her ikisi de yaban hayatı yönünden çok önemli bölgeler ve şu anda gerçekten tehlike altında her ikisi de. Yaban hayatının tehlike altında olması, ekolojik dengenin bozulması nedeniyle aynı zamanda çok büyük bir halk sağlığı sorunudur ki pandemide yaban hayatına yaklaşmanın zararını gördük, şu anda pek çok yeni virüsü duyuyoruz ki hepsi yaban hayatı kaynaklı, bu virüsleri biz taşıyoruz kendi dünyamıza” ifadeleri ile sürdürdü.

"Bursa'da yerel yönetimlerde çalışan veteriner sayısı 50"

Geçen hafta sonuçlandırdıklrı çalışma sonucunda Bursa'da yerel yönetimlerde çalışan veteriner hekim sayısının 50 olduğunu belirten Baysal, “Bu 50 veteriner hekimin bir kısmı yönetici, bir kısmı halk sağlığı ve çevre sağlığı birimlerinde çalışıyor, çok az bir kısmı da muhtemelen 30 civarı veteriner hekim kısırlaştırma ve rehabilitasyon birimlerinde çalışıyor. 2022 yılı aralık ayında, Bursa'daki kısırlaştırma sayısı 8 bin civarında, 2023 yılı eylül ayında 12 bin, aralık ayında da belki 14 bin olacak. Büyükşehir belediyesi hayvan toplama araçlarını daha birkaç ay önce aldı, post operatif dönem için alanı yok, kısırlaştırma ve rehabilitasyon merkezi, Hürriyet'te küçücük, basık, sağlıksız bir alan. İlçelerin Veteriner İşleri Müdürlükleri çok daha temiz, güzel ve sağlıklı. Buralarda çalışan meslektaşlarımız, yerel yönetimlerin duyarsızlıklarının bedelini ödüyorlar çoğu zaman. Tıpkı insan hekimliğinde olduğu gibi, veteriner hekimlikte de süreç veteriner hekimlerin ve hayvan sağlığı personelinin omuzlarına yüklenmiş durumda. Yapılan hizmetin tamamı onların özverisi ile ortaya çıkıyor, binalar gösterişli ama hayvan sağlığının söz konusu olduğu alanlarda içleri boş" dedi.

Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.