Türk Metal Sendikasının ne sözleşmeye ne de işten atmalara ilişkin bir şey yapmadığını söyleyen BOSCH işçileri, işsizlik korkusundan dolayı da kimsenin sendikacılarla konuşamadığını dile getirdi.
Bir yandan toplu sözleşme taslağının hükmünü yitirdiğini diğer yandan işten atmaların sürdüğünü belirten BOSCH işçileri, Türk Metal’in ise bu konulara ilişkin adım atmamasına tepkili. İşçiler kendilerinin ise işsizlik korkusu nedeniyle sendikacılarla konuşamadığını dile getiriyor.
MESS grup toplu iş sözleşmesi metal iş kolunda örgütlü sendikalar ile patronlar arasında devam ederken fabrikalardaki rahatsızlık da artıyor. Bursa’da kurulu BOSCH fabrikasında, döviz kurundaki artışlar geçtiğimiz günlerde fabrikada çalışan beyaz yakalılar arasında da söylenmelere sebep olmuştu. Bunun üzerine harekete geçen fabrika yönetimi beyaz yakalılara 1 aylık ücret tutarında ikramiye verdi, 6 ayda bir de zam yapılacağını açıkladı. Yaşanan gelişmelerin BOSCH işçileri arasında da tartışmalara neden olmasıyla Türk Metal fabrikadaki Robert BOSCH yazısının üzerini siyah çarşaf örterek eylem yaptı.
Fabrikada yaşanan son gelişmeleri konuştuğumuz BOSCH işçileri, sendikanın ne sözleşmeye ne de işten atmalara ilişkin bir şey yapmadığını, işsizlik korkusundan dolayı da kimsenin sendikacılarla konuşamadığını söyledi.
10 yıldır BOSCH’ta çalışan bir işçi, döviz kurunun artışının işçilerin ücretlerini erittiğini söyleyerek, “Beyaz yakayı elinde tutmak için ikramiye ve zammı verdi. İşçiler de bu haktan faydalanmalı” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde genel müdürün kahvaltı düzenlediğini ve bazı işçilerin kahvaltıya katıldığını belirten BOSCH işçisi, “Kahvaltıda işten atmaların devam edeceği söylenip gözdağı verilmiş, ancak ikramiye ile alakalı sorular yanıtlanmamış. Türk Metal yaptığı eylemi yedi düvele ilan ederdi ama bu eylemden niye kimsenin haberi yok?” diyerek işçilerin bu tarz spekülatif söylemlerle oyalandığını ifade etti.
Sözleşme tartışması devam ederken bu tarz tartışmaların kasten açıldığını anlatan işçi, “Türk Metal kimseyle sözleşmeyi konuşmuyor. Şimdi fabrika içinde alttan bir haber yayılmış ‘Mavi yakaya da brüt maaş ikramiye verecekler’ diye, bunu bile net ortaya koyamıyorlar” diyerek sendikayı eleştirdi.
İşten çıkarmaların devam ettiğini, bunun sözleşme döneminde işçilerin gözünü korkuttuğunu aktaran işçi, “Performans gibi çeşitli gerekçelerle işçiler kapının önüne koyuluyor. Sendika bırakalım bir şey yapmayı, kapıya koyulan arkadaşlarımızın altını oyuyor. İşsizlik korkusundan kimse sendikacılarla da konuşamıyor” dedi.
20 yılı aşkın zamandır BOSCH fabrikasında çalışan bir başka işçi de yaşanan işsizlik korkusunun fabrikada işçileri etkileyen en temel sebep olduğunu ve bu koşulda sözleşme döneminin de eskiye nazaran sendikacılar için kolay geçtiğini belirtti.
İşçi, “Önceden bizde sendikacı terletme diye bir şey vardı. Sözleşme döneminde sendikacı işyerine gelmeye korkardı. İşçiler sora sora köşeye sıkıştırırdı. Şimdi sendikacılar ile işçiler arasında TİS’e dair bir şey konuşulmuyor” dedi.
Genel müdürün kahvaltıda ikramiye tartışması olduğunda “Sizin sendikanız yok mu?” diyerek topu sendikaya attığını aktaran işçi, “En üst sınırdan maaş alan eski işçiler için bile berbat bir sözleşme. Dolardaki artışı, enflasyonu düşündüğümüzde istenen zammın bir kıymeti yok. Bunu tartışmıyor, bir maaş ikramiyeyi tartışıyorlar. Bir maaş ikramiye kimi kurtaracak? Sendikanın asıl işi sözleşme” diye konuştu.
Sendikacılar ve işçiler arasında toplu sözleşmenin konuşulmadığını ifade eden bir başka işçi de “Yönetim ve sendika saldıkları korku ile herkesi sindirdi. Ancak herkes kendi arasında sözleşmenin kendini yoksullaştıracağını, en yenisinden en yaşlısına konuşuyor. Kimse taslaktan memnun değil, acilen yenilenmeli” dedi.
Eski işçilerden birisi olduğu için vergi kesintisinin çok daha fazla olduğunu dile getiren işçi, “Mart ayında vergi dilimine giriyorum. Her geçen gün enflasyon ve döviz artışı belimizi bükerken bir de vergi yükü sırtımızda. Vergi dilimi düzenlenmezse yapılan sözleşme ne olursa olsun anlamsızlaşacak” diye konuştu.
Sendikanın bu konuda görevi olduğunu belirten BOSCH işçisi, “Vergi dilimi sendikanın sözleşmede baş konusu olmalı. Sözleşmede alıp vergide verince bir anlamı kalmıyor” diyerek beklentisini dile getirdi.
Kaynak: Evrensel/Eren Öner