Nilüfer Şiir Festivali'nde görkemli final

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2019 09:59
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2019 09:59
Haberyazilimi.com

Uluslararası 4. Nilüfer Şiir Festivali, Anadolu Ozanları Projesi kapsamında Boğaziçi Caz Korosu, Rezonans ve Nilüfer Çoksesli Koro’nun verdiği çok özel bir konserle sona erdi. Festival kapsamında 4 gün boyunca dört bir yanında şiirler yankılandı.

Nilüfer Belediyesi’nin bu yıl 4. kez düzenlediği Uluslararası Nilüfer Şiir Festivali, sanatseverlere şiir dolu günler yaşattı. Yerli ve yabancı 17 şair, yapılan etkinliklerle şiirin güzelliğini Nilüfer’in her köşesine taşıdı. 10-13 Ekim tarihleri arasında düzenlenen festival kapsamında, okullarda, cezaevinde, Nilüfer Belediyesi İnci ve Taner Altınmakas Huzurevi’nde şairlerin katılımı ile şiir okumaları ve söyleşiler gerçekleştirildi. Nilüfer Belediyesi İnci ve Taner Altınmakas Huzurevi’nde düzenlenen şiir okumalarına Şair Şeref Bilsel ve Süreyya Akçay katıldı. Şairlerin şiir üzerine sohbet de ettiği buluşmada, huzurevi sakinlerinden bazıları ünlü şairlerden şiirler okurken, bazıları da kendi yazdıkları şiirleri şairlerle paylaştı.

Şiir Okumaları’na büyük ilgi

Şiir Festivaline katılan şairlerin hepsi Konak Kültürevi’nde düzenlenen Şiir Okumaları etkinliğinde halkla buluştu. Türkiye’den, Didem Gülçin Erdem, Metin Celal, Nuri Demirci, Şükrü Erbaş, Cevahir Bedel, Süreyya Akçay, Şeref Bilsel ve Arife Kalender ile Macaristan’dan Balázs Szőllőssy ve Hajnal Csilla Nagy, Gürcistan’dan Eka Kevanishvili, İsrail’den Eli Eliahu, İtalya’dan Francesca Serragnoli, Hollanda’dan Jan Baeke, İspanya’dan Josep M. Rodriguez ile Ermenistan’dan Tatev Chakhian şiirleriyle, katılımcılara keyifli anlar yaşattılar.

Cemal Süreya sergisi açıldı 

Farklı sanat dallarını şiirle buluşturan 4. Uluslararası Nilüfer Şiir Festivali çok anlamlı bir sergiye de ev sahipliği yaptı. “Durakta Üç Kişi” Cemal Süreya Sergisi, şairlerin de katılımı ile Misi Edebiyat Müzesi’nde izlenime açıldı. Sergide, küratör Gürsel Bektaş’ın, Cemal Süreya şiirlerinden esinlenerek fotoğrafladığı kareler ve Cemal Süreya’ya ait eşyalar yer alıyor.

Misi Edebiyat Müzesi’ndeki sergi açılışına katılan şairler de Misi Edebiyat Müzesi arşivi ve sergi ünitelerinde yer almak üzere kendi şiirlerini el yazılarıyla kaleme aldı.

Görkemli kapanış 

Türkiye’den ve yurtdışından 17 şairi, şiir tutkunları ile buluşturan festivalin kapanışı Boğaziçi Caz Korosu, Rezonans ve Nilüfer Çoksesli Koro’nun verdiği çok özel bir konserle gerçekleşti. Nilüfer Belediyesi’nin hayata geçirdiği “Anadolu Ozanları Projesi” kapsamında; Dadaloğlu, Karacaoğlan, Köroğlu, Nesimi, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre gibi büyük halk ozanlarının seçme şiirleri 6 besteci tarafından bestelendi ve çoksesli korolar için 6 eserlik bir repertuvar oluşturuldu. Orhan Veli Özkaynak, Hasan Uçarsu, Özkan Manav, Nedim Yıldız, Turgay Erdener, Volkan Akkoç tarafından bestelenen eserler, festivalin kapanış gecesinde Boğaziçi Caz Korosu, Rezonans ve Nilüfer Çoksesli Koro tarafından seslendirildi.

Nâzım Hikmet Kültürevi’nde İlk kez halkla buluşan “Anadolu Ozanları Projesi” izleyenlerden büyük alkış aldı. Her koronun iki eseri seslendirdiği gecenin sonunda izleyiciler koroları uzun süre ayakta alkışladı. Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız konser sonunda sahneye çıkarak Boğaziçi Caz Korusu şefi Masis Aram Gözbek, Rezonans Şefi Burak Onur Erdem, Nilüfer Çoksesli Koro Şefi Zeynep Göknur Yıldız ve geceye katılan bestecileri sahneye davet ederek, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Turgay Erdem adına kutladı ve günün anısına plaketle teşekkür etti.