Yüksek enflasyonun ağırlığı altında ezilen ve alım gücü günden güne eriyen vatandaş, son aylarda artan et fiyatlarından dolayı sofrasına kırmızı et koyamaz hale geldi. Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak uygulanan yanlış politikalar yüzünden çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını ve sürekli zarar ettiğini söyleyerek böyle giderse Türkiye’de çok ciddi bir hayvancılık sorunu yaşanacağını söyledi.
https://www.youtube.com/watch?v=Nfv_7A79e-UÜretici kan ağlıyor, vatandaş evine et götüremiyor: İthalat sopasıyla çiftçi mağdur ediliyor!
Son yıllarda hayvancılık sektöründe uygulamaya koyulan yanlış politikalar sebebiyle üretici kan ağlarken, vatandaşın da evine et götüremediğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, sürekli artan bir girdi maliyeti ile üretici ve çiftçinin günden güne zarar ettiğini söyledi. Çiftçiye yönelik, fiyatları aşağıya çekmek konusunda baskılayıcı bir politika uygulandığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, yaklaşık 13 yıldır çiftçiye bir ithalat sopası gösterildiğini söyledi. Uygulanan yanlış politikalar sebebiyle çiftçinin kar elde edemediğini belirten Çakmak, çiftçinin bu uygulamalar yüzünden tarımdan uzaklaştığını söyledi.
İthal et çözüm değil! Girdi maliyeleri aşağı çekilmeli, çiftçi tarımın içinde tutulmalı
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak et sorununda çözümün ithal et olmadığını söyleyerek girdi maliyetlerinin mutlak süretle aşağı çekilmesi gerektiğini ifade etti. Kısa, orta ve uzun vadeli planlar dahilinde çiftçinin tarımın içinde tutulması gerektiğini ifade eden Çakmak, çiftçinin bu işten kazançlı çıkacağı bir politika oluşturarak, tüketicinin ete ulaşımını kolaylaştıracak bir gelir düzeyinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
Çiftçinin ucuz ota ulaştırılması gerekiyor
Yem, süt ve etin birbirine paralel olan ürünler olduğunu söyleyen Fevzi Çakmak, yemin %60’ının hala dışarıdan gelirken bu ürünlerin fiyatlarının da kendi iç piyasamızda dengeleme şansının olmadığını belirtti. Bu kapsamda yem girdi maliyetlerinin de aşağı çekilmesi gerektiğini ifade eden Çakmak, ürünlerin kendi topraklarımızda üretilmesi gerektiğini söyledi. Çiftçinin ucuz ota kolaylıkla ulaştırılması gerektiğini ifade eden Çakmak, elektrik, su, doğalgaz ve işçilik maliyeleri hususunda da çiftçiye destek olunması gerektiğini söyledi.
Bilimi de çiftçiyle buluşturun
Çiftçiyi desteklerken bilimin de çiftçinin hizmetine sunulması gerektiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, doğru bir şekilde üretim için; hayvanlardan en iyi verimin alınabildiği bir besleme politikası, hayvanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve refah düzeyinin yükselmesi için ziraat mühendisleriyle de el ele vererek çiftçinin girdi maliyetlerinin azaltıcı verimini arttırıcı politikaların uygulanması gerektiğini ifade etti.
Afganlar Özbekler olmasa hayvana bakacak yerli kalmadı
Ben yaptım oldu değil, ortak akılla çiftçinin tarımın içinde tutulması gerektiğini ifade eden Başkan Çakmak, Afganlar ve Özbekler olmasa hayvana bakacak yerli insanın neredeyse kalmadığını söyledi. Sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmenin tek çözümünün kendi ihtiyaçlarımızı üretebileceğimiz politikalar oluşturmak olduğunu belirten Başkan Çakmak, iklimimizin ve topraklarımızın son derece verimli olduğunu, tersine göçün sağlandığı, çifçinin ve genç nüfusun işin içine dahil edildiğinde tarımın yeniden kalkınabileceğini ifade etti.
Haber merkezi