“Son sekiz yılda en az 513 çocuk çalışırken hayatını kaybetti”

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2021 08:34
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2021 08:34
Haberyazilimi.com

İSİG Meclisi'nin hazırladığı Çocuk İş Cinayeleri Raporu'na göre, son 8 yılda en az 513 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Raporda salgın döneminde çocuk işçi sayısının da arttığına yer verildi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin hazırladığı Çocuk İş Cinayeleri Raporu’na göre, son 8 yılda en az 513 çocuk çalışırken hayatını kaybetti.

Raporda COVID-19 salgını ile birlikte çocuk işçi sayısının arttığına dikkat çekilerek “Hane halklarının gelirinin azalması, patronların bu dönemlerde ucuz işgücü tercihinin artması, hanedeki yetişkinlerin işgücünden dışlanması da çocuk işçiliğin artmasına sebep oldu. Bu yıl ILO dünyada çocuk işçiliğine son vermeye yönelik yasama ve uygulama eylemlerini teşvik etmek amacıyla “Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Yılı”nı başlattı. ILO ve UNICEF, geçtiğimiz yıl, son 20 yılda kaydedilen ilerlemenin ardından Covid-19 salgını nedeniyle milyonlarca çocuğun çocuk işçiliğine itilebileceği ve çocuk işçiliğinde ilk kez artış görülebileceği belirtmişti” denildi.

Çocuk işçilik tehlikeli işlere kayıyor

Raporda, çocuk işçiliğin azalmak yerine giderek daha çok ağır ve tehlikeli işlere doğru kaydığı ifade edilerek, “Türkiye’de çocuk işçilerin yüzde 30,8’i tarım, yüzde 23,7’si sanayi, yüzde 45,5’i ise hizmet sektöründe çalışıyor. Çocuk emeği, çocuk işçiliğin en kötü biçimleri arasında kabul edilen sokakta çalışma, küçük ve orta ölçekli işletmelerde ağır ve tehlikeli işlerde çalışma, aile işleri dışında, ücret karşılığı gezici ve geçici tarım işlerinde çalışma alanlarında yoğunlaşıyor” bilgisine yer verildi.

Yıllara göre çalışırken hayatını kaybeden çocuk sayısı:

2013'te 59 çocuk, 2014'te 54 çocuk, 2015'te 63 çocuk, 2016'da 56 çocuk, 2017'de 60 çocuk, 2018'de 67 çocuk, 2019’da 67 çocuk, 2020’de 68 çocuk ve 2021’in ilk beş ayında 19 çocuk; yani 2013 ve 2021 (ilk beş ay) yılları arasında en az 513 çocuk çalışırken hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin Talepleri

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi olarak, çocuk işçiliğin getirildiği durumu ve çocuk iş cinayetlerinin bir “çocuk emek sömürüsü” politikası olduğunu vurguluyoruz:

*Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına son verilmelidir.

*Çocuk emeğiyle ilgili veriler bilimsel, güvenilir ve düzenli bir şekilde yayınlanmalıdır.

*Kayıt-dışı çocuk işçi çalıştırılan kişi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir.

*Yasadışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır.

*Tüm çocuklar ücretsiz ve detaylı sağlık taramasından geçirilmelidir. Yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenme imkânı sağlanmalı, bağışıklık sistemleri kuvvetlendirilmelidir.

*Çocuk işçilik yasaklanmalıdır.

Raporun tamamı için tıklayınız…

BursaMuhalif.com/Haber Merkezi