Kestel Çevre Platformu’nun Kestel Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirdiği panelde, konuşmacılar Bursa Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Türkkan, Bursa Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Sezer, Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Daire Başkanı Ali Alper Makam ve DOĞADER Başkanı Murat Demir oldu. Kestel Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Aydın ve Kestel Yaşam Anonim Şirketi Genel Müdürü Tanju Kılıç da panele Kestel Belediyesi adına katılım gösterdi. Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Tanju Kılıç, Kestel Belediyesi olarak Kestel’in temiz havaya kavuşması için gereken ne varsa yapacaklarını ifade etti.
Kestel Çevre Platformu’ndan Deniz Tuncay’ın modere ettiği panelde ilk sözü Ali Alper Makam aldı. Makam, Bursa’da hava kirliliğinin önemli bir sorun olduğunu ancak en spesifik bölge olarak Kestel’in öne çıktığını söyledi. Kestel’i 4 aydır takip ettiklerini ve son 15 – 20 gündür ise kirliliğin çok üzücü boyutlarda alarm verdiğini ifade eden Makam, “Büyükşehir olarak istasyonları artıracağız. Edindiğimiz raporları kamuoyuyla paylaşacağız, halkımız da bilecek kirlilik ne durumda. Böylece farkındalık kazandıracağız. Kirletenlerle ilgili cezai işlem yetkisi İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüklerinde. Mevzuatta değişikliğe ihtiyaç var ve biz Büyükşehir olarak raporlarımızı merkezi hükümete de ileteceğiz.” diyerek kirliliğe karşı Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü çalışmaya açık olduklarını belirtti.
Bursa’da sadece 2 OSB’nin planı var
“Kestel sanayi tesislerinin olabileceği bir yer değil. Bursa’da sadece planlı iki organize sanayi bölgesi var. Biri Bursa OSB, bir diğeri de yeri ne kadar doğrudur bilemiyorum ama TEKNOSAB. Bu iki sanayi bölgesi dışında tüm sanayi bölgeleri plansız ve kaçak.” diyerek sözlerini sürdüren Makam, Büyükşehir olarak bu eksikliğin farkında olarak göreve geldikleri gibi kentin 1/100000’lik planını yaptıklarını söyledi. Şehrin anayasasını, düzenini yapacaklarını belirten Makam, Bozbey’in Bursa’yı kirletenleri teşhir etme sözünün de yakında hayata geçeceğini ifade etti.
"Tedavisi çok uzun sürecek"
Kimya Mühendisi Vedat Sezer, “Tedavisi çok uzun sürecek bir yara bu. Bu yara ne Kestel’in ne Bursa’nın ne de dünyanın ilk kez başına geliyor. Batı Avrupa’da sanayi devrimi sonrası temiz hava, temiz su ve temiz toprak mücadelesi bizden yıllar önce ortaya çıktı.” diyerek yaşanan kirliliğe karşı verilen mücadeleleri ortaya koydu. Sezer, çevre düzen planlarının aklı selim hazırlanıp, disiplinle uygulanıp, gelişi güzel terk edilmediği takdirde sonuç vereceğinin altını çizdi.
Akciğer ve mesane kanseri riskini artırıyor
Prof. Dr. Alpaslan Türkkan, hava kirliliğinin düşük doğum ağırlığı, otizm, ani bebek ölümleri, zeka geriliği, astım başta olmak üzere çok sayıda hastalığa yol açtığını söyleyerek sözlerine başladı. Türkkan, “Dünya Sağlık Örgütü 2013 yılında hava kirliliğinin akciğer ve mesane kanseri riskini artırdığını ortaya koydu. Kirli hava sadece Kestel’in sorunu değil, Bursa’nın da sorunu.” dedi. Türkiye’de hava izleme istasyonu sayısının 2022 yılında 365, 2023 yılında ise 380’e çıktığını belirten Türkkan, 30 ilde 18 milyon kişinin hava kalitesinin ölçülmediğini söyledi. Hava kirliliği nedeniyle 2017 yılında 3 bin 98, 2022’de ise 3 bin 657 kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Türkkan, Kestel’in 2023 yılının 278 gününde kötü hava kalitesi altında yaşamak zorunda bırakıldığını belirtti.
“Görevi ihmal eden yöneticiler için suç duyurusunda bulunacağız”
DOĞADER Başkanı Murat Demir, “7 – 24 sağlıksız havaya maruz kalıyoruz. Okullarımızın, hastanelerimizin bitişiğinde, evlerimizde camı açtığımızda karşımıza bir sanayi tesisi çıkıyor, bunların kaçı denetleniyor? Bursa’yı kirleten firmaların açıklanması konusunda Mustafa Bozbey bir söz verdi. Bu sözü kendisinden tutmasını bekliyoruz.” diyerek sözlerine başladı. Demir, denetimlerin 7 – 24 yapılması gerektiğini belirterek, “Filtresiz, filtresi yeterli olmayan, filtresi çalışmayan fabrikayı, tesisi kapatsınlar. Temiz hava hakkı mücadelesi sadece yurttaşın görevi değildir, kamunun da görevidir. Eğer kamu yurttaş adına bunu takip etmeyecekse, biz yurttaşlar olarak görevini ihmal eden hangi kurum, kuruluş ve kişi olursa olsun suç duyurusunda bulunacağız.” diyerek Kestel de Bursa’da temiz hava soluyuncaya kadar mücadele edeceklerini ifade etti.
Kestel Çevre Platformu’nun çağrısıyla “Zehir solumak istemiyoruz” paneli bugün Kestel Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Panelde Bursa Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Türkkan, Bursa Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Sezer, Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Daire Başkanı Ali Alper Makam ve DOĞADER Başkanı Murat Demir yer aldı. Hava kirliliğinin hem Kestel’de hem de Bursa’daki durumunun değerlendirildiği panelde DOĞADER olarak 20 yıldır sürdürdüğümüz çevre mücadelesi deneyimi ile temiz hava hakkı için yapılacak tüm çalışmalarda Kestel halkının yanında olacağımızı belirttik.