Kestel'de öğretmenler ücret eşitsizliği ve mesleki ayrımcılığa karşı iş bıraktı

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2022 09:02
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2022 09:02
Haberyazilimi.com

Başta öğretmenler arasında ayrımcılık yaratan Öğretmenlik Meslek Kanunu ve diğer sorunlara karşı birlikte eylem kararı veren eğitim sendikalarına üye öğretmenler ülke çapında iş bıraktı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) başta olmak üzere; ekonomik talepler ile öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına karşı bir araya gelen öğretmenler iş bıraktı. Eğitim Sen Kestel temsilciliği okullara, "Bu işlerinde grev var" pankartı asarak okullarından Kestel Meydanına inerek açıklama yaptı.

"Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret"

Yapılan açıklamada, "Öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde olmadığı vurgulanan açıklamada, “Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır" denildi.

Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır vurgusu yapılan açıklamada, “Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim emekçisinin mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi ve nitelikli bir eğitim verebilmesi mümkün değildir. Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir. Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesi” çağrısı yapıldı.

Eğitim emekçileri taleplerini şöyle sıraladı:

19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.

Haber Merkezi