Suç ortaklarının hedefinde İznik Gölü

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2020 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2020 16:28
Haberyazilimi.com

Sanayinin, kirleticilerin, maden çalışmalarının hedef aldığı İznik Gölü adım adım yok oluyor. İznik Gölü’ndeki çekilmeye dair bugün Bursa’nın çevre savunucuları tepkilerini ortaya koymak için göl kıyısındaydı.

İznik Gölü’ndeki çekilmeye dikkat çekmek için Bursa Barosu, Bursa Tabip Odası, TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, DOĞADER, İznik Çevre Platformu ve Nilüfer Kent Konseyi’nden temsilciler göl kıyısında basın açıklaması düzenledi. 

Açıklamayı katılanlar adına gerçekleştiren Bursa Baro Başkanı Avukat Gürkan Altun gerçekleştirdi. Altun İznik Gölü’nün cinayete kurban gittiğini ve bu cinayetin pek çok suç ortağı bulunduğunu belirterek failleri sıraladı. 

“Milyonlarca metreküp su hakkı olduğunu iddia edip borularla su çeken ve bunu Gemlik Serbest Bölgesi’ne de sattığı duyulan sanayi tesisi, gölü besleyen akarsulara baraj yapan DSİ, Kontrolsüz tarımsal ilaçlama yapan yetiştirici ve bunlara göz yuman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, göle dolgu yapan belediye ve daha bilemediklerimiz ama etkilerini gördüklerimiz… Bunlar yetmezmiş gibi, göl civarında açılan taş ocakları, maden çalışmaları ve hatta Yenişehir Kirazlıyayla köyündeki maden zenginleştirme tesisine su aktarma çabaları da cabasıdır” 

DSİ’nin su aktarma projesi fantezidir

Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun

İznik Gölü’nün 1990’lardan başlayarak evsel, endüstriyel, tarımsal kirliliğin yanı sıra yağma ve talandan etkilendiğini ifade eden Altun, “İnsan kaynaklı küresel iklim krizinin yanı sıra, Türkiye'nin sulak alanlarının korunması için anayasal görev verilen kurumlardan olan DSİ, sulak alanları besleyen doğal su kaynakları üzerinde birbiri ardına Karasu ve Orhangazi gibi baraj ve göletler inşa ederek, projelerini “ekonomik büyümeye katkı” olarak görüp savunmaktadır. Bunun gibi, İznik Gölü’ne Yenişehir Boğazköy’den yıllık 200 milyon metreküp su aktarma projesi fantezi olup, zaten kirli olan bu suyu taşımak astarı yüzünden pahalıya gelecektir” diye konuştu.

Cargill’in su ayak izi 

Cargill için yapılan son imar planı değişikliği ile su tüketiminin yeniden değerlendirilmesi gerektiğine de dikkat çekilen açıklamada firmanın su ayak izinin yüksekliği için adım atılması gerektiği belirtildi. 

Gürkan Altun, “Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Dördüncü Değerlendirme Raporu’na göre Türkiye, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden en çok etkilenecek bölgeler arasında bulunan Akdeniz Havzası’nda yer almaktadır. Bu bağlamda Türkiye’nin su kaynakları için hassasiyet gösterilmeli ve İznik Gölü’ne sahip çıkılmalıdır” diyerek açıklamasını tamamladı.

BursaMuhalif.com/Haber Merkezi