Öğrencilerin geleceklerine yön verecekleri üniversite geçiş sınavlarına artık sayılı günler kaldı. Başarı yolunda disiplinli ders çalışmanın yanı sıra doğru stratejiler uygulamak da önemli. Eğitim koçu Gül Dağabakan, TYT ve AYT sınavlarına yönelik önemli bilgilendirmelerde bulunurken, hem ailelere, hem de öğrencilere, başarıya giden yolun tarifini verdi.
Eğitim Koçu Gül Dağabakan, 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan YKS sınavı öncesi TYT, AYT oturumu soru dağılımı ve soru sayısı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. TYT sınavının 17 Haziran Cumartesi günü yapılacağını belirten Eğitim Koçu Dağabakan, soru dağılımını şöyle açıkladı.
TYT sınavı :17 Haziran Cumartesi günü yapılacak.
Türkçe 40
Sosyal Bilimler 20
Matematik 40
Fen 20 soru var
Toplam 120 soru olacak 165 DK sürecek
AYT ise: 18 Haziran Pazar günü yapılacak
Türk Dili ve Edebiyatı -Sosyal Bilimler 1 bölümü: 40 soru
Sosyal Bilimler 2 bölümü: 40 soru
Matematik 2 bölümü: 40 soru
Fen 2 bölümü: 40 soru olacak.
Toplam 160 soru 180 dakika olacak.
Sadece TYT’ den sınava girecek öğrencilerin 2 yıllık üniversite yazabileceğini hatırlatan Dağabakan, AYT’ye girecek öğrencilerin ise 4 yıllık üniversitelerin bölümlerini yazabileceğini ifade etti.
Sayısal bölümlerin puanları için öğrencilerin, AYT’ de matamatik2 + fen2 çözmeleri gerektiğini söyleyen Dağabakan,
Eşit ağırlık için edebiyat-sosyal 1+matematik 2,
Sözel bölümler için ise edebiyat -sosyal +sözel 2 çözmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Başarıyı yakalamak için sınavdan önce geliştirilmesi gereken stratejilerin olduğunun altını çizen Eğitim Koçu Gül Dağabakan, sınava son 15 gün kala yapılması gerekenleri şöyle anlattı.
*Gerçek zamanlı deneme sınavları yapın
* Az bildiğiniz konularda daha çok soru çözmeye çalışın ve kendinizi sınav karşısında en donanımlı hale getirmek için son rötuşları yapın.
* Kalan sürede sakın ola ki baştan sona bir genel tekrar yapayım demeyin.
*Uyku düzeninizi normalleştirmeye çalışın. Geç saatlere kadar çalışıp öğlen uyanıyorsanız bu sizi sınav sabahı çok zorlayacağından uyku düzeninizi sınav saatine uygun hale getirmeye çalışmalısınız.
Sınavdan bir gün önceki güne dikkat!• Sınavdan bir gün önce kesinlikle ders çalışılmaması gerektiğini söyleyen Dağabakan, bütün defter ve kitapların görünmez bir yere kaldırılmasını önerdi. Bilgisayarın başında saatlerce vakit geçirilmemesi hususunda uyarılarda bulunan Eğitim Koçu Dağabakan, sınavla ilgili programları, haberleri kısaca öğrencilerde stres yaratacak hiçbir şeylerin seyredilmemesi gerektiğini vurguladı. Ailelerle sınavla ilgili gerginliğe sebebiyet verecek konuları konuşmamaya özen göstermek gerektiğini söyleyen Dağabakan, yapılan araştırmaların öğrencilerdeki sınav stresinin çoğunun ailelerin yanlış iletişimlerinden kaynaklandığını vurguladı.
Eğitim koçu Dağabakan’ın önerileri şu şekilde:
• Kendinizi evde TV karşısına hapsetmeyin. Sosyal hayatın içinde olmaya, arkadaşlarınızla hoşça vakit geçirmeye, gezmeye eğlenmeye vakit ayırın.
• Sınavdan bir gün önce stres atmak için fiziksel kuvvet gerektiren şeyler yapmayın. Ertesi gün kendinizi çok yorgun hissedebilirsiniz.
• Sınava gireceğiniz salonu mutlaka önceden görün ve salona en kısa yoldan nasıl ulaşabileceğinizi araştırın.
• Kendinizi çok gergin hissettiğinizde ılık bir duş alın ve yürüyüşe çıkın.
• Sınav günü yanınızda bulunduracağınız şeylerin bir kontrol listesini hazırlayın. Bunu şimdi yapın, son güne bırakırsanız bazı maddeleri unutursunuz.
• Kesinlikle sınavdan önce sakinleştirici veya uyku getirici bir ilaç kullanmayın.
• Akşam yemeğinde hafif yemekler ve süt ürünleri tüketebilirsiniz.
• Uyumadan önce ılık bir duş alabilirsiniz.
Sınav günü yapılması gerekenler neler?Sınav günü kılık-kıyafetle ilgili kurallara uyulmasının beden konforu açısından önemli olduğunu söyleyen Dağabakan, ses çıkaran kolye, bilezik gibi aksesuarların takılmamasını, pantolon ya da elbise kemerlerinin bedeni rahatsız etme riskinin olduğunu ifade ederek rahat spor ayakkabıların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Sınava giderken, sınav yerinde giriş belgeleri ve kimlikleri sallaya sallaya gezdirmemek gerektiğini hatırlatan eğitim koçu Dağabakan, bir anlık dikkatsizlikle belgelerin farkında olmadan düşürülüp kaybolabileceği hatırlattı.
Sınav günü dikkat edilmesi gereken diğer önemli hususlar…
Kitapçıklar dağıtıldığında mutlaka kontrol edin. Kitapçıkta eksik sayfa, baskı hatası ya da okunmayan kısımlar varsa mutlaka salon sorumlusuna bildirin.
*Tuvalet ihtiyacınız geldiğinde sınav gözetmeni eşliğinde tuvalet ihtiyacınız giderebilirsiniz
Sınavın ilk 5-10 dakikasında heyecanınız ve kaygınız yüksek, motivasyonunuz düşük olabilir. Bu gayet doğaldır ve her öğrenci bu durumu yaşar.
*Ancak bu olumsuz durumun sınav süresince devam edeceği gibi bir düşünce içine girerseniz performansınız olumsuz etkilenir ve dikkatinizi toplayamazsınız.
*Sınavın başında duyulan heyecanın ortadan kalkması için ve rahatlık hissi yaşayabilmek için başarılı olduğunuzu düşündüğünüz, en iyi bildiğiniz ve daha önceki denemelerde en iyi sonucu aldığınız testten başlayın.
Her sorunun kendine has bir mantığı vardır.
Test çözerken kendi mantığınızla değil sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz.
*Bazı dersleri fazla sevmeyebilirsiniz ancak bu derslere önyargılı yaklaşmayın, mutlaka çözebilecekleriniz sorular olacaktır.
*Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız yanlış olduğuna inandığınız şıkları hemen eleyin, kalan şıklar üzerine düşünün.
*Soruyu çok fazla okuyarak zihninizi karıştırmayın. Bir soru üzerinde ortalama bir buçuk dakikadan fazla durun, yapamıyorsanız diğer soruya geçin.
*Daha önceden işaretlediğiniz fakat tereddüte düşüp ikinci turda bakma ihtiyacı hissettiğiniz sorularda yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin.
*Yapamadığınız sorulara işaret koyarak bütün sorulara baktıktan sonra ikinci turda onları tekrar çözmeye çalışınız.
*Daha önceden işaretlediğiniz fakat tereddüte düşüp ikinci turda bakma ihtiyacı hissettiğiniz sorularda yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin.
*Cevap şıklarını elerken eğer iki şıkka indirgeyebilmişseniz bunlardan birisini seçmenizde hiçbir sakınca yoktur.
*Bir alanın testlerinin hepsine bakmadan diğer alana geçmeyin. Testler arası geçişleri soruların bitiminde yapın.
*Zamanı son anına kadar kullanın.
Anneler ve babalar dikkat bu uyarılar da sizin için!Öğrencilerin okul ve sınav başarılarında ailelerin tutum ve davranışlarının çok önemli bir faktör olduğunu önemle belirten Eğitim Koçu Dağabakan, sınavdan önce mutlaka çocukla, yaşanılan hisler hakkında konuşulması gerektiğini, çocuğun duygularını anlamanın çok önemli rahatlatıcı bir faktör olduğunu ve anne babaların kendi gelecek kaygılarını çocuğa yansıtmamaları gerektiğini söyledi. Yapılan konuşmaların motive edici bir şekilde olması gerektiğini hatırlatan Dağabakan, çocukların bu dönemde ailelerini yanlarında hissetmek istediklerini ve sınavdan sonra olağan yaşamın devam edeceğini sınava girecek çocuğa karşı mutlaka belirtilmesi gerektiğini ifade etti. Öğrencilerin bu süreçte, kendilerinin sevildiklerine ve güvende olduklarını bilmeye ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Dağabakan, hissedilen duyguların sözel olarak ifade edilmesinin stresi önemli ölçüde azalttığını ifade etti.
Haber Merkezi