Keman virtüözü Suna Kan, 86 yaşında hayatını kaybetti. Kan, 1971'den bu yana devlet sanatçısı unvanını taşıyordu.
Türkiye'nin en iyi keman virtüözlerinden Suna Kan, 86 yaşında hayatını kaybetti. 1971'den bu yana devlet sanatçısı ünvanını taşıyan Kan, uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında solist ve başkemancı olarak görev yapmıştı.
Suna Kan'ın hayatını kaybettiğini yakın arkadaşı piyanist Gülsin Onay, sosyal medya hesabından duyurdu. Onay, "Suna Kan’ı kaybetmişiz.. Allah rahmet eylesin.. Mekanı cennet olsun.. Oğlu Ömer Üstel başta olmak üzere tüm yakınlarına, sevenlerine, müzik camiamıza baş sağlığı ve sabırlar dilerim.. Büyük bir müzisyenimizi, yakın dostumu ve yeri doldurulamaz değerli kemancımızı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim.. Kalbimizde hep yaşayacak eşsiz anıları ve kayıtlarıyla...” dedi.
Suna Kan kimdir?Suna Kan, 1936 yılında Adana’da dünyaya geldi. Babası Nuri Kan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyola sanatçısıydı. Suna Kan, 5 yaşındayken babasından keman öğrenmeye başladı. Daha sonra aile dostları Hulusi Karsel’den keman dersleri aldı.
İlk resitalini 18 Nisan 1946'da Ankara Devlet Konservatuvarı'nın konser salonunda verdi.
Mozart'ın 5. Keman Konçertosunu seslendirdiği bu resitalin ardından “Harika Çocuk” olarak anılmaya başladı. 1948’de isme-özel olarak çıkarılan “İdil Biret ve Suna Kan’ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun” (Harika Çocuk Yasası) ile yurt dışında öğrenim görmek için devlet bursu aldı.
Paris Konservatuvarı’na gönderilen Suna Kan 1952’de konservatuvarı birincilikle bitirdi. Dünyanın çeşitli yerlerinde verdiği konserlerle sayısız ödül kazanan sanatçı 1957’de yurda döndü ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist sanatçılığına atandı.
Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda solist ve başkemancı olarak görev yapan Kan, 1971'den bu yana “Devlet Sanatçısı” unvanını taşıyordu.
Haber Merkezi