Grevdeki Arıtaş işçileri: Milli güvenliği tehdit edecek hiçbir şey yapmıyoruz

Grev yasağına rağmen grevlerine devam eden Birleşik Metal İş üyesi Arıtaş işçileri mücadelelerini kararlılıkla sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2025 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2025 17:56

MESS’in yüzde 40 oranındaki zam teklifine karşı yüzde 125’lik zam talebi ile greve başlayan Arıtaş işçileri 21 gündür fabrika önünde direniyor.

Balıkesir Bandırma’da bulunan Arıtaş Kriyojenik’te çalışan Birleşik Metal-İş Bursa Şube üyesi işçilerle grev sürecini konuştuk

“Vergilerle maaşlarımız eriyor”

Arıtaş, işyeri temsilcisi Emre Can, “9 senedir burada çalışıyorum. Benim ilk grevim. Grevimizin yasaklanacağını biliyorduk. Biz daha greve çıkmadan yasak geldi ama biz yüzde yüz katılımla greve çıktık ve taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz. Bize yüzde 40 zam teklifiyle geliyorlar, bu bölgede ev kiraları 20 bin bandında, ekmeğe zam geldi, yılbaşından sonra birçok şeye zam geldi düşünün poşet bile yüzde yüz zamlandı. Alım gücümüz her geçen gün düşüyor zor bir süreçten geçiyoruz o yüzden taleplerimizin karşılanması lazım. Vergi dilimi bizi çok zorluyor. Zam alıyoruz hemen vergi dilimine giriyoruz ve maaşımız eriyor. Biz ekmeğimizi bir parça büyütmek için günlerdir fabrika önündeyiz” dedi.

“Yeterince fedakarlık yaptık”

Yıllardır fedakarlığı biz yapıyoruz diyen Can, ‘Sabah 6'da, 7'de evden çıkıyoruz akşam 9'lara, 10'lara kadar çalışıyoruz zaten bu ülke için. Yani yeterince bir fedakarlık yaptığımızı düşünüyorum. Ama asgari ücrete verilen zam, emekliye verilen zam ortada. Bu halk yoksulluğa muhtaç ediliyor” ifadelerini kullandı.

Daha greve çıkmadan grevlerinin yasaklandığını belirten Arıtaş işçisi İsmail Özcan, “Biz de bu ülkenin vatandaşıyız vergimizi veriyoruz, çocuklarımız bu ülkede yaşıyor bu ülke bizim ülkemiz. Nasıl milli güvenliği tehdit ediyoruz. Biz hayatın her anlamında bu ülkeye desteğini veren insanlar olarak ülkenin geleceğine yönelik bir problem çıkaracak insanlar değiliz. Ama böyle bir karar verilmesi bizi gerçekten çok üzdü. Biz de haklı olarak buna karşı grevlerimizi devam ettirmek istedik ve ettiriyoruz” dedi.

“Onlardan daha çok ülkemizi seviyoruz”

Zam taleplerinin %128 olduğunu belirten Özcan, “Biz taleplerimizden biraz taviz verdik onlarında vermesini bekliyoruz. Ama MESS direniyor. Onlar direnirse bizde burada direniriz. Fakat orta yolun bulunmasını ve fabrikamıza girip çalışmak istiyoruz. Üretmek istiyoruz ve ürettiğimizin karşılığını almak istiyoruz. Şuana kadar kabul edebileceğimiz bir teklif gelmedi. Hakkımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Biz ulusal bütünlüğümüzü tehdit edecek hiçbir şey yapmıyoruz. Tamamen daha iyi geçinmek, çocuğumuza daha iyi imkanlar sunmak için buradayız. Hiçbir şekilde aşırı bir hareketimiz yok. Onlardan daha çok ülkemizi seviyoruz. Bu şekilde arkadaşlarla birlik bütünlük içinde olduğumuz zaman da kaçınılmaz alacağız haklarımızı" dedi.

Asgari ücretin beklentilerin çok altında kaldığını belirten Arıtaş işçisi Naim Çelik, “Ev kiralarının en düşük 10-15 bin lira olduğu yerde asgari ücretin 22 bin lira olması, halkın bu şekilde yaşamaya mahkum edilmesi kabul edilemez. Zaten asgari ücret açıklandıktan hemen sonra bir dünya zam geldi. Gelen zamların oranları asgari ücrete gelen enflasyon zammından daha yüksek olduğunu” söyledi.

“Şimşek programının yansımalarını biz burada yaşıyoruz”

19 Aralık’tan beri grevde olduklarını belirten Birleşik Metal İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Gökhan Aydın, “Grevimiz Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ertelendi. Ertelenme anlamına gelse de yasaklandığı için biz de bu grev yasağını tanımlayarak greve çıktık. Arıtaş işvereninden bize yönelik teklifini revize ettiği ile ilgili bir bilgi henüz gelmedi. İşveren sendikası ile sendikamızın diyaloğu devam etmesine rağmen Arıtaş işverenliğinin şu anda bir girişimi yok. Önümüzdeki günlerde mutlaka bir şekilde diyalog kurulacaktır. İşçilerin talepleri ortada. İşçiler en azından yoksulluk sınırındaki ücret taleplerinin hayata geçirme mücadelesi veriyorlar” dedi.

İlk gündeki kararlıkla greve devam ettiklerini belirten Aydın, “İşçiler geçmişteki ayrımcılıklarını, ayrıcalıklarını ortadan kaldırıp bugün tek yumruk olarak kazanmaya odaklanmış durumdalar. Kazanacağımıza inanıyoruz. Biz kazanacağız. Bugün sermaye grupları bize sadece buradaki bir toplu sözleşme gözüyle bakmıyorlar. Şimşek programının yansımalarını biz burada yaşıyoruz. Asgari ücrete, emeklilere, memurlara yapılan zamlar ortadayken bizim bunların önünü açmaya yönelen bir talebimiz de var. Biz işçilerin, emekçilerin yolunu buradan açmaya çalışıyoruz, mücadele ediyoruz. Onları da bizimle dayanışmaya bekliyoruz” çağrısında bulundu. 

Uğur ÖKDEMİR / İhsan ÇELEPKOLU