Birleşik Metal Bursa Şubesi grev yasağını tanımadı: Arıtaş Kriyojenik’te grev başladı

Grevleri cumhurbaşkanı kararıyla yasaklanan Arıtaş Kriyojenik işçileri bu sabah yasağa rağmen sloganlarla greve çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2024 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2024 13:10

Grevleri cumhurbaşkanı kararıyla yasaklanan Arıtaş Kriyojenik işçileri bu sabah yasağa rağmen sloganlarla greve çıktı.

Balıkesir Bandırma’da bulunan Arıtaş Kriyojenik’te çalışan Birleşik Metal-İş Bursa Şube üyesi işçiler grev kararlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yasaklanmasına rağmen bugün greve çıktı. Yasak kararını tanımadıklarını belirten metal işçileri, “Grev haktır yasaklanamaz” dedi.

Arıtaş Kriyojenik işçilerinin grevi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yasaklamasına karşın bugün metal işçileri sloganlar eşliğinde greve çıktı. Yasak kararını tanımadıklarını belirten metal işçileri, ‘Grev haktır yasaklanamaz’ dedi.

Arıtaş Kriyojenik işçilerinin grevine KESK’e bağlı sendikalar, DİSK Gıda-İş, EMEP, CHP ve çok sayıda kişi destek verdi.

“Gelir dağılımındaki en adaletsiz dönemi yaşıyoruz”

İşçilerle birlikte greve çıkan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, “Daha önceki dönemlerde de çok iyi bir yaşamımızın olmadığını hepimiz biliyoruz. Ama son iki üç yıl içerisinde bu yüksek enflasyon, alım gücümüzün şiddetli olarak düşmesi ve hayat pahalılığı çerçevesinde bizim yaşamamız tarihsel olarak en zor dönemlerden geçiyor. Sadece biz değil milyonlarca emekçi. Gelir dağılımındaki en adaletsiz dönemi yaşıyoruz” dedi.

"Milli gelirden aldığımız pay yüzde 36’dan yüzde 26’lık seviyeye düştü"

Aylık kazancımızla neredeyse ev kiramızı ödeyemeyecek duruma geldik diyen Atar, “Bunun sorumlusu bizler değiliz. Biz üretiyoruz, çalışıyoruz, alın teri döküyoruz biz kazandırıyoruz sermayeye ve bu ülkeyi yönetenlere, yerli ve yabancı sermayeye ama kaybeden biz oluyoruz. Biz kaybederken onlar kazanıyor. 2016’dan 2023’e gelindiğinde bizim milli gelirden aldığımız pay yüzde 36’dan yüzde 26’lık seviyeye düştü. Neredeyse üçte bir oranında. Milyonlarca emekçi yoksullukla karşı karşıya kaldı. Şimdi biz toplu iş sözleşmesiyle ve verdiğimiz mücadele ile bu olumsuz koşullar altında yaşamımızı bir parça olsun iyileştirmeye, soluk almaya ve evde çocuklarımıza götüreceğimiz ekmeği bir parça büyütmeye çalışıyoruz. Çok şey istemiyoruz. Biz bu fabrikaların anahtarlarını, tapularını onlardan istemedik sadece döktüğümüz alın terinin karşılığını istedik. Onun karşılığında da bize reva görüleni hep beraber yaşıyoruz” dedi.