SON DAKİKA
Hava Durumu

Ağustos ayında en az 174, yılın ilk sekiz ayında ise en az 1494 işçi hayatını kaybetti

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2021 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2021 13:01
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Ağustos ayında en az 174, yılın ilk sekiz ayında ise en az 1494 işçi hayatını kaybetti

İSİG Meclisinin raporuna göre ağustos ayında en az 174, 2021’in ilk 8 ayında en az 1494 işçinin iş cinayetinde can verdi. Raporda, Bursa'da 3 işçi ağustos ayında iş cinayetinde can verdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), ağustos ayında en az 174, yılın ilk sekiz ayında ise en az 1494 işçinin çalışırken hayatını kaybettiğini açıkladı.

İSİG Meclisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya’nın yaptığı açıklamalara da yanıt verdi.

Uzunkaya, “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu sonrasında iş kazalarında yüzde 41,3 oranında bir azalma meydana geldi. Madenlerimizde en fazla ölümlerin yaşandığı 2000’li yıllarda binde 88 olan ölümlü iş kazaları binde 35'lerin altına düştü” ifadeleriyle Türkiye’de işçi ölümlerinin ve iş kazalarının azaldığını iddia etmişti.

Açıklamaların "Çalışma Bakanlığının (AKP ve Cumhur İttifakı’nın)" PR çalışması olduğunu kaydeden İSİG ise “Böylece hem tüm işkollarında hem de madencilik alanında işçi ölümlerinin azalmasına dair adımlar atıldığı ve bu noktada çok önemli bir ilerleme sağlandığı algısı oluşturulmaktadır. Oysa gerçekler farklıdır. Neden mi?

  • 1- SGK, ölümlerin yoğun olduğu tarım, inşaat başta olmak üzere kayıt dışı istihdamı görmemektedir.
  • 2- SGK, 2000’li yıllarda meslek hastalıkları sonucu ölümleri tamamen hasır altı etmektedir.
  • 3- SGK’nin açıkladığı iş kazası istatistik verileri incelendiğinde birçok tutarsızlık mevcuttur.
  • 4- SGK sözcüleri sürekli olarak bilimsel olmayan bir bakış açısının doğrultusunda yaptığı oransal açıklamalarla işçileri yanıltmaktadır” dedi.

Türkiye’de yıllık iş cinayetleri sayısının 2 bin civarında olduğu kaydedilen açıklamada, “Son 8 yılda büyüme hedefli üretim zorlamaları binlerce işçinin ölümüne neden olmuştur. Ek olarak 15 Temmuz sonrası sendikal faaliyetin yoğun bir baskı altına alınması ve son bir buçuk yılda salgında ölümüne çalıştırma koşulları bu süreci daha da derinleştirmiştir. 6331 Sayılı İSG Yasası’nın işçi ölümlerini engelleme hususunda bir etkisi gözükmemektedir” denildi.

Ağustos ayında 174 iş cinayeti!

İSİG Meclisi tarafından açıklanan ağustos ayı raporunda en az 174 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtildi.

Yüzde 65’i ulusal basından; yüzde 35’i yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan elde edilen bilgilere dayanarak yapılan tespite göre ağustos ayında en az 174 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

  • 174 emekçinin 150’si ücretli (işçi ve memur), 24’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.
  • İş cinayetlerinde ölenlerin 7’si kadın işçi, 167’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, sağlık ve konaklama işkollarında meydana geldi.
  • 16 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 6’sı Suriyeli, 4’ü Rusyalı, 3’ü Afganistanlı, 1’i Gürcistanlı ve 1’i İranlı.
  • Tarım işkolunda 21 işçi ve 16 çiftçi hayatını kaybetti.
  • İnşaatlarda neredeyse her gün bir iş cinayeti meydana geldi.
  • Kovid-19 nedenli ölümlerdeki artış nedeniyle sağlık işkolunda ölüm sayısı 12.
  • Ağustos ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 5’i (yüzde 2,9) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler tarım, eğitim, metal, sağlık ve belediye işkollarında çalışıyordu.

BursaMuhalif.com/Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.